Sałatka jarzynowa


Klasyczna polska sałatka z gotowanych warzyw i jajek z dodatkiem majonezu. Niektórzy dodają do niej również groszek lub kukurydzę konserwową. Sałatka obowiązkowa na wielu rodzinnych spotkaniach ;) 

Składniki:
3 marchewki 
2 pietruszki
ziemniak
kawałek selera
3 jajka
3 ogórki konserwowe
jabłko
łyżka musztardy
kilka łyżek majonezu
sól, pieprz


  • Marchewki, pietruszki, seler i ziemniaka ugotować w mundurkach, aż będą miękkie. 
  • Przestudzić, obrać i pokroić w małą kostkę.
  • Jajka ugotować na twardo, również pokroić w kostkę. To samo zrobić z ogórkami i jabłkiem.
  • Wszystkie pokrojone składniki, wsypać do miski. Dodać majonez, musztardę i zamieszać.
  • Doprawić i ponownie zamieszać.
  • Schłodzić w lodówce i podawać.

Komentarze

  1. Bardzo lubię tę sałatkę, kojarzy mi się ona ze świętami Bożego Narodzenia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne