Smażona kania
Kotlety smażone w stylu schabowego z bardzo smacznych grzybów, jakimi są kanie. Smażona kania świetnie zastępuje na talerzu obiadowym kotlet mięsny.
Kanię zrobiłam w panierce podobnej do schabowego, ale grzyby przez chwilę moczyłam w roztrzepanym jajku z mlekiem. Moczenie sprawiło, że kotleciki w środku były soczyste, a z wierzchu chrupiące. Musicie koniecznie spróbować takich pysznych kotletów w wersji wegetariańskiej.
Składniki:
(2 - 3 porcje)
- 4 kapelusze średniej kani
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 50 ml mleka
- sól i pieprz
- olej lub masło klarowane do smażenia
Jak smażyć grzyby kania?
- Kanię oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Bardzo duże kapelusze przekroić na pół lub 4 części, aby łatwiej było panierować i smażyć.
- Kawałki grzybów obtoczyć w mące i na chwilę zanurzyć w roztrzepanych jajkach z mlekiem, następnie obtoczyć w bułce tartej.
- Kotlety smażyć na średnio rozgrzanej patelni do przyrumienienia się każdej ze stron.
- Smażona kania dobrze smakuje sama lub według uznania z ziemniakami, czy też makaronem i ulubioną surówką.
Zobacz również: schab pieczony z grzybami.
Oj, nie jadłam pewnie ze 30 lat!
OdpowiedzUsuńA tak bardzo lubiłam...
Smacznego!
:)
Kania jest dość trudna do zdobycia, ale warto szukać, gdyż jest bardzo smaczna :)
UsuńZapraszam ,znalazlem ostatnio 26 usmarzylem 4 troche rozdalem i jeszce w lodowce mam 6
UsuńUwielbiam :) Ale mi ochoty narobiłaś :) Aż ślinka leci... :)
OdpowiedzUsuńRównież bardzo lubię :)
UsuńSmakowity pomysł na kanie ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietny przepis - nigdy w tak sposób kanii nie jadłam, pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam :)
UsuńW tym sezonie jest bardzo dużo i najlepsze są właśnie w postaci schabowych :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, w takiej formie smakują najlepiej :)
Usuńkto nie jadł kani ala schabowe niech koniecznie spróbuje! trudno uwierzyć, ze to grzyb a nie kotlet schabowy. pycha!
OdpowiedzUsuń