SKŁADNIKI
Kruchy spód:
- 1 szklanka płatków orkiszowych/owsianych
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 ml oleju kokosowego
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki ksylitolu
Nadzienie:
- 2-3 bataty (ok 800 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu
- 50 g ksylitolu lub erytrytolu
- 50 ml oleju kokosowego
- 50 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczane
Dodatkowo:
- kilka łyżek śmietanki kokosowej
- orzechy włoskie
- cynamon
PRZYGOTOWANIE
Kruchy spód
- Płatki owsiane zmiel blenderem na proszek. Dodaj mąkę ryżową i ziemniaczaną oraz ksylitol. Siemię lniane zalej ½ szklanki wrzątku (125 ml), wymieszaj energicznie i odstaw na 5 minut.
- Olej kokosowy delikatnie podgrzej aby był płynny. Następnie wszystkie składniki połącz i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je lub przełóż partiami do formy na tartę o średnicy 20 cm, dogniatając palcami. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez kwadrans.
Nadzienie
- Bataty zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz 45-60 minut, aż będą miękkie. Wyjmij i wystudź, a następnie obierz z foli i skórki. Zmiksuj je blenderem na purée. Następnie dodaj przyprawy, mąkę ziemniaczaną, podgrzany olej kokosowy i mleko kokosowe.
- Masę zmiksuj ponownie i wyłóż na podpieczony spód. Ciasto wstaw z powrotem do piekarnika i piecz 30-45 minut w 180°C, aż wierzch nadzienia się zetnie. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Dekoracja
- Mocno schłodzoną śmietankę kokosową (zebraną z góry puszki z mlekiem kokosowym) ubij mikserem. Możesz ją dodatkowo posłodzić ksylitolem.
- Wyłóż na wystudzone ciasto za pomocą łyżki. Wierzch tarty udekoruj orzechami włoskimi i cynamonem.
14 komentarzy
zdecydowanie moje smaki 🙂 wygląda obłędnie!
Bardzo mnie to cieszy! 😉
Ja dodałam pomarańczy i wiorek kokosowych. Niestety spod twardy
Może ciut za długo się piekła? Spód na pewno nie będzie równie kruchy jak w standardowym cieście z mąki i masła, ale nie powinien być bardzo twardy. A i tarta najlepsza jest na drugi dzień.
a ja ostatnio miałam problem pt. "co zrobić z taką ilością batatów jaka mi została?"
świetna tarta
Następnym razem będziesz wiedzieć, że można z nich upiec tartę! 😀 Bardzo dziękuję 😉
Batatów w słodkościach jeszcze nie próbowałam, muszę nadrobić:)
Koniecznie! Sprawdzają się rewelacyjnie 😉
Piekłam dawno temu, smak pozytywnie zaskakujący:)
Prawda? 😀
Też uwielbiamy bataty na słodko 😀
Są boskie! <3
Dodałam pomarańczy i kokosa. Niestety spod twardy nie wiem dlaczego. Może jakby użyć masła byłoby kruche ale nie weganskie
Z pewnością byłoby wtedy bardziej kruche lecz faktycznie niestety niewegańskie. :/