Jabłka w cieście naleśnikowym, czyli placki z jabłkami pokrojonymi w grube plasterki – to pomysł zarówno na słodkie śniadanie, obiad, czy kolacje :) Oprószone cukrem pudrem smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc nadają się też jako przekąska do pudełeczka do pracy lub przekąska na imprezę dla dzieci :)
Jabłka w cieście naleśnikowym. Placki z jabłkami w plasterkach – Składniki:
- 1 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 150g
- 2/5 szklanki mleka – ok 100ml
- 1/5 szklanki wody – ok. 50ml
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jabłka (ok 660g)
- sok z cytryny do skropienia jabłek żeby nie ciemniały
- cukier puder do oprószenia *opcjonalnie
- cynamon do oprószenia *opcjonalnie
- olej rzepakowy do smażenia
Jabłka w cieście naleśnikowym. Placki z jabłkami w plasterkach – Wykonanie:
- Mąkę pszenną tortową i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać wodę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier, wymieszać (najlepiej za pomocą trzepaczki do jajek lub mikserem) na jednolitą masę.
- Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne (najlepiej za pomocą drylownicy/ noża do usuwania gniazd nasiennych jabłek), pokroić w grube plasterki (takie około 0,5 cm).
- Otoczyć plasterki jabłek w cieście naleśnikowym.
- Na patelni rozgrzać olej (w dość sporej ilości – tak by placuszki były do połowy wysokości zanurzone), smażyć jabłka w cieście z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu odsączyć placuszki z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Tuż przed podaniem oprószyć placuszki cukrem pudrem (i ewentualnie cynamonem). Smacznego!
Może spodobają Ci się również te przepisy:
- Naleśniki – przepis podstawowy
- Naleśniki budyniowe
- Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci
- Placuszki z serka wiejskiego
Co oznacza 2/5? Dwie i pół szklanki?
2/5 to ułamek :) Czyli tak jak jest to napisane w przepisie, będzie to 100 ml mleka
Robię podobne dla mojego dziecka :).
Smaczne
Kulinarne przeboje robiłam ostatnio furorę zrobiły Dziękuję za przepis ☺️
O mój bobrze! Zjem wszystko!
jabłka w cieście zawsze spoko! :)