środa, 20 września 2017

Owsiany muffin z jabłkiem i orzechami

Ciasto z jabłkami

Jesienna pogoda już się powoli do nas przebija. Wrzesień niestety nie rozpieszcza i sprawia, że mam ochotę na coś dobrego z dodatkiem jabłek i cynamonu. I tak powstało przepyszne, duże ciacho a 'la muffin zrobione z samych wartościowych i odżywczych składników, w mocno jesiennych smakach, słodzone bananem i miodem, bez mąki i z dodatkiem chrupiących orzechów. Wykonanie jest bardzo proste, ciacho robiłam w dużej ceramicznej kokilce (i w sumie wyszły mi 2 porcje :), ale można je też zrobić w foremkach na muffinki. Takie mini ciacho idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, najlepiej w połączeniu z herbatką lub kawą. Bardzo polecam:)

Składniki (2 porcje):

  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 1 średnie jabłko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Jajko roztrzepać w misce, banana rozgnieść widelcem i połączyć z jajkiem. Następnie dodać miód oraz pokrojone jabłko i wszystko dokładnie wymieszać. Płatki owsiane przełożyć do blendera i zmiksować prawie do konsystencji mąki (można zostawić większe kawałki, albo dać pół na pół - zmiksowane i całe płatki owsiane). Wsypać do mokrych składników, dodać cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy włoskie. Wymieszać do połączenia się składników. Kokilki wyłożyć papierem do pieczenia albo posmarować olejem kokosowym. Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec przez 25-30 minut.


Muffinki z jabłkami

Zdrowe muffinki z jabłkami i orzechami

Muffinki z jabłkami i orzechami

17 komentarzy:

  1. E tam dwie porcje - jedna, ale porządna, taka by się najeść do syta :D Zresztą jak zje się jedną, to tak posmakuje, że nie sposób nie zjeść drugiej... i jeszcze podać takie ciacho z masłem orzechowym ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat ta jedna jest tak sycąca, że można się naprawdę porządnie nią najeść :D Jedna byłaby zbyt ogromna ;) Zwłaszcza jedzona z masłem orzechowy ;D

      Usuń
    2. Poza tym trzeba się z kimś podzielić - nie wypada inaczej :D

      Usuń
  2. Takie wypieki to pozytywna strona jesieni. Nie lubię obecnej pogody, ale niektóre jesienne smaki bardzo ;) A muffin wygląda pysznie i odżywczo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają rewelacyjnie :) Proszę mi podesłać do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, piękny jesienny muffin :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jabłko z cynamonem to nasze ulubione połączenie przez okrągły rok ale prawdą jest, że gdy zbliża się jesień to zdecydowanie jemy go częściej :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jesienne pyszności, uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale fajny pomysł. Chętnie bym spróbowała, bo wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie zrumieniony ten muffin :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiego muffina zjadłabym z wielką chęcią! :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. w sam raz do jesiennej kawusi i ksiązki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealny! Gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy 2 porcje oznaczają 2 muffiny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, choć właściwie piekłam je w kokilkach, takich jak widać na 2 zdjęciu (średnica - 9 cm, wysokość - 4,5 cm). Jeśli upieczemy je w zwykłych foremkach na muffinki to powinno wyjść ich troszkę więcej :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...