TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM, OWOCAMI I CHRUPIĄCĄ CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI/BEZA
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki wiórków kokosowych
SKŁADNIKI/KREM
- 400 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
DODATKOWO:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- borówki
- granat
- truskawki
- kakao
PRZYGOTOWANIE/BEZA
Białka powinny być w temperaturze pokojowej.
Na papierze do pieczenia obrysować dwa okręgi około 22 cm.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier.
Miksujemy aż masa będzie idealnie gęsta, stopniowo dodajemy sok z cytryny i mąkę.
Na papierze do pieczenia obrysować dwa okręgi około 22 cm.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier.
Miksujemy aż masa będzie idealnie gęsta, stopniowo dodajemy sok z cytryny i mąkę.
Masą wypełniamy dwa okręgi, wierzch obsypujemy wiórkami.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, zmieniamy temp. na 140 stopni C z termoobiegiem (30 minut).
Po upieczeniu beze zostawiamy w piekarniku przez 15 minut przy lekko uchylonych drzwiach.
Po upieczeniu beze zostawiamy w piekarniku przez 15 minut przy lekko uchylonych drzwiach.
PRZYGOTOWANIE/MASA
Śmietankę miksujemy razem z serkiem do uzyskania gęstej masy.
Pod koniec dodajemy cukier i kawę, mieszamy składniki jeszcze chwilę miksując.
Gotową bezę smarujemy kremem i dekorujemy według uznania.
Gotową bezę smarujemy kremem i dekorujemy według uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz