Cynamonowy omlet z jabłuszkiem

Cynamonowy omlet z jabłuszkiem (2)

Zapraszam Was na jedno z moich ulubionych śniadań – pyszny omlet. Dziś wersja cynamonowa z jabłuszkiem. Idealny na chłodne dni. Przygotowanie oczywiście jest naprawdę proste. Cynamonowy omlet z jabłuszkiem podaję zawsze posypany cukrem pudrem z łyżeczką (lub większą ilością) ulubionej konfitury. Polecam 🙂 P.s. A Wy co najczęściej jadacie na śniadanie?

Cynamonowy omlet z jabłuszkiem (3)Cynamonowy omlet z jabłuszkiem

Cynamonowy omlet z jabłuszkiem (1)

Składniki: (na 1 porcję)

  • 2 jajka
  • 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego (nie może być rzadki)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • duża szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 krążki  jabłka suszonego bez skórki z cynamonem Amkez*
  • odrobina oleju do smażenia (np. kokosowego)
  • cukier puder do oprószenia + ulubiona konfitura (u mnie borówkowa)

*Polecam Wam suszone jabłka Amkez Idealne jako przekąska i dodatek do wielu dań

Przygotowanie:

Do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon i znów mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone np. w ćwiartki suszone jabłka.

Masę wylewamy na rozgrzana patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym. Rozprowadzamy ją po powierzchni patelni delikatnie ją poruszając. Omlet smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy pojawią się pęcherzyki obracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilkę.

Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.

Omlet kroimy na 4 części, oprószamy cukrem pudrem i podajemy z ulubioną konfiturą (u mnie borówkowa).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz