piątek, 15 września 2017

Tunezyjska Shakshouka



Shakshouka to potrawa wywodząca się z rejonu północnej Afryki!
Są to jajka sadzone na aromatycznie przyprawionych pomidorach.
To szybka, ciekawa potrawa, którą warto wypróbować!

Składniki:
3 duże pomidory
1 mała cebula
ząbek czosnku 2 jajka
duża szczypta kuminu i mielonej kolendry
chilli
szczypta słodkiej papryki
mała szczypta kminku
oliwa z oliwek
opcjonalnie: pietruszka do posypania, czarne oliwki

Przygotowanie:
Posieka drobno czosnek i cebulę.
Pomidory obierz ze skórek, przekrój, wykrój pestki, posiekaj.
Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę. Podsmaż aż się zezłoci.
Dodaj czosnek, pomidory, przyprawy.
Gotuj chwilę do odparowania nadmiaru wody.
Wybij ostrożnie jajka.
Przykryj patelnię. Gotuj do ścięcia się białek.
Polecam jako śniadanie z chlebem :)
















Pozdrowienia od czarnej łapki!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz