sobota, 26 sierpnia 2017

Pierożki ze szpinakiem i ricottą



Oto przepis na pierogi ze szpinakiem, serem ricotta i czosnkiem!
Mogę śmiało powiedzieć, że są po prostu rewelacyjne!
Zapraszam do wypróbowania przepisu! Szpinak naprawdę może być smacznie przygotowany!

Składniki:
2 opakowania szpinaku
1 opakowanie ricotty (około 200g)
ząbek czosnku
sól
pieprz

500 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka oleju
woda

Przygotowanie:
Na stolnicy wyrób ciasto na pierogi.
Powinno być dobrze ugniecione (ok. 15 minut), i elastyczne, choć nie bardzo lepkie.
Odstaw na 30 minut przykryte zwilżoną ściereczką.
Szpinak blanszuj w osolonym wrzątku.
Po około 5 minutach dokładnie odsącz nadmiar wody.
Czosnek drobno posiekaj.
Wymieszaj z resztą składników na nadzienie.
Rozwałkowuj małe krążki ciasta, dodaj łyżeczkę nadzienia i sklej brzegi.
Gotuj w osolonym wrzątku.
Podawaj z sałatką :) Smacznego



1 komentarz:

  1. Wyglądają pysznie. Na pewno wypróbuje bo ostatnio mam fazę na ricottę :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń