Makaron z cukinią, szpinakiem i suszonymi oraz świeżymi pomidorami. Całość doprawiona czosnkiem i parmezanem.
Składniki:
- 250 g cukinii (użyłam żółtej)
- 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
- 10 pomidorów koktajlowych
- 150 g mrożonego szpinaku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 250 g makaronu (najlepiej penne lub rigatoni) + 1 łyżeczka soli
- 80 g parmezanu
- olej do smażenia
Cukinię przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić na cienkie plastry.
Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.
Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
Pomidory koktajlowe pokroić na połówki.
Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Plastry cukinii podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać wyciśnięty czosnek i szpinak.
Doprawić solą i pieprzem i smażyć, co jakiś czas mieszając, przez ok. 10 minut.
Na koniec dodać pokrojone pomidory (suszone i koktajlowe). Całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.
Zawartość patelni wymieszać z makaronem i parmezanem.