piątek, 11 sierpnia 2017

Gemista czyli nadziewne warzywa



Gemista to słynna grecka potrawa, faszerowane warzywa ryżowym nadzieniem, a następnie zapiekane!
Zwykle przygotowuje się nadziewane pomidory lub papryki, ale można też poszaleć i spróbować innych smaków.
Polecam na grilla (na świeżym powietrzu lub piekarnikowego ;) z sosem Tzatzyki.

Składniki:
1 szklanka ryżu
mały bakłażan
natka pietruszki
1/2 małej cebuli
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
zioła śródziemnomorskie
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz
ser feta

warzywa do nadziewania:
tradycyjnie papryki, pomidory,
ale bardzo dobre są również:
cukinie, pieczarki o dużych kapeluszach

Przygotowanie:
Warzywa do nadziewania zamarynuj.
Do marynaty dodaj: oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz,
zioła oraz 2 rozgniecione żabki czosnku.
Bakłażan, pietruszkę, cebulę, fetę i czosnek posiekaj.
Podsmaż bakłażan na oliwie. Odłóż.
Podsmaż cebulę na oliwie, podaj ryż, czosnek i bakłażan.
Wymieszaj dokładnie.
Zalej ok. 2 szklankami wody.
Gotuj aż ryż będzie tylko lekko twardy w środku.
Dodaj pietruszkę.
Nadziewaj warzywa, dodając ryżowe nadzienie oraz pokrojony ser feta.
Piecz w 200 stopniach (czas zależy od rodzaju i wielkości warzyw)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz