Cynamonowe muffinki na maślance

Cynamonowe pięknotki <3 

Wstyd, cynamon tematem bloga a tu dopiero cynamonowy przepis !

Muffinki. Czy aby na pewno ? A nie czasem babeczki (cupcakes) ?
I tu mam dylemat. Bo te nie są na maśle ,ale z drugiej strony są wilgotne , dość ciężkie i nie potrzebują żadnego kremu. A może ja się zwyczajnie nie znam ? ;)
Nieważne jak je nazwać, i tak pachną cynamonem i jabłkiem :) Jabłkiem, choć nie dodajemy jabłka.
Sekretem jest moja ulubiona smakowa maślanka, o dumnej nazwie "pieczone jabłko".
Muffinki powstały  poprzez zmodyfikowanie przepisu na maślankowe ciasto, które Mama od dawna ma w swoim zeszycie z przepisami. Polecam !




Składniki na około 30 sztuk:

  • 5 szklanek mąki
  • 4 jajka
  • 2 szklanki maślanki "pieczone jabłko"
  • 1 szklanka oleju
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego (lub cukru pudru z prawdziwą wanilią)
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu




Składniki na kruszonkę:

  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki mąki 
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki cynamonu



Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i wyrabiamy kruszonkę. Odstawiamy do lodówki.

Mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon mieszamy razem.
Białka ubijamy, pod koniec dodając na zmianę część cukru, cukier wanilinowy i żółtka. Do powstałej masy wlewamy powoli na zmianę olej i maślankę ciągle mieszając. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia.

Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości, posypujemy obficie wcześniej przygotowaną kruszonką.

Pieczemy w 170 stopniach przez około 20 minut (polecam sprawdzać patyczkiem, każdy piekarnik jest inny).
Wystudzone obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz