Małe szarlotki w formie muffinek

Małe szarlotki w formie muffinek (1)Uwielbiam szarlotkę. Dziś zapraszam Was na jej małą, uproszczoną formę. Takie pysznie nadziane muffinki przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Mi jak zawsze pomagała moja córeczka. Spróbujcie. U nas małe szarlotki w formie muffinek okazały się sukcesem. Znikły tak szybko, że nawet nie zdążyłam ich ozdobić i zrobić ciekawszych zdjęć 😉 Ale przecież najważniejszy jest smak 🙂

Składniki: (na 12 sztuk)

  • 200 g kremowego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki masła/margaryny
  • 1 jajko klasy L
  • 2 szklanki maki
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 12 łyżeczek musu jabłkowego z cynamonem
Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło lub margarynę roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.

W jednej misce mieszamy drewnianą łyżką jogurt, roztopiony tłuszcz, jajko i mleko. Do połączenia składników. U mnie robiła, to córeczka ?

W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, budyń, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder.

Następnie suche składniki przesypujemy powoli do mokrych i mieszamy całość łyżką do połączenia. Masa będzie dość gęsta.

Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na dno każdej foremki. Następnie nakładamy po łyżeczce musu jabłkowego. Na koniec nakładamy po około 1/2 łyżki ciasta na wierzch. Nie musimy robić tego dokładnie. Mi pomagała córeczka, co dodało uroku babeczką, gdyż widać jabłkowe nadzienie ?

Małe szarlotki w formie muffinek (2)Nasze mini szarlotki (muffinki) pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie około 25-30 minut (w zależności od piekarnika). Babeczki będą jasne, ale dobrze wyrośnięte i puszyste w środku.

Podajemy po przestudzeniu. Wierzch babeczek można oprószyć cukrem pudrem.

Małe szarlotki w formie muffinek (3)Moje szarlotki nadziałam musem jabłkowym z cynamonem ze Sklepiku ze Smakiem

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz