Drożdżówka z owocami

/ 8

Dziś polecam łatwy przepis na ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Drożdżówka po upieczeniu jest aromatyczna, puszysta i delikatnie wilgotna w środku, a z wierzchu przypieczona i chrupiąca za sprawą kruszonki. Idealne ciasto na deser do kawy lub herbaty.

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Moja drożdżówka to miłe wspomnienie z dzieciństwa i beztroskich wakacji na wsi. Będąc już dorosłą, zawsze starałam się odtworzyć jej smak i ta właśnie drożdżówka z owocami smakuje prawie tak jak ta, którą pamiętam z dzieciństwa, może tylko brakuje tamtego klimatu i beztroski.

Przygotowując ciasto drożdżowe, należy poświęcić mu nieco czasu i zapewnić ciepło podczas wyrastania, a ono po upieczeniu odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem. W pomieszczeniu, w którym będzie wyrastało ciasto, ma być ciepło i bez przeciągów, a składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Moja drożdżówka jest z dodatkiem nektarynek, ale do tego ciasta można dodać również brzoskwinie, morele, truskawki, śliwki, jabłka lub wiśnie. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy, więc osoby lubiące słodkie wypieki powinny zwiększyć ilość cukru. Jeśli zwiększymy ilości cukru, ciasto będzie szybciej się z wierzchu zapiekać, należy pilnować i ewentualnie przykryć z wierzchu papierem do pieczenia.

Jestem ciekawa czy lubicie ciasto drożdżowe i z czym je przygotowujecie?

Ciasto drożdżowe

Składniki:

(Forma 23 cm x 33 cm x 7 cm lub nieco większa)

  • 680 g (4 szklanki) mąki pszennej
  • 3 jajka 
  • 100 g masła 
  • 250 ml mleka 
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 100 g cukru 
  • szczypta soli 

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej 
  • 100 g masła (schłodzić) 
  • 100 g cukru pudru 
  • ziarenka z laski wanilii (opcjonalnie) 

Dodatkowo:

  • 500 g nektarynek(3 sztuki) lub inne ulubione owoce
    Do odmierzania użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Jak zrobić drożdżówkę z owocami?

  1. Do kubka z 50 ml ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na około 50 - 10 minut, aby rozczyn podwoił swoją objętość. 
  2. Mąkę przesiać do dużej miski, szklankę mąki odebrać i pozostawić do posypywania rąk w czasie wyrabiania ciasta. 
  3. Mąkę wymieszać z solą i wyrośniętym rozczynem z drożdży, następnie dodać jajka roztrzepane z cukrem i ciepłe mleko. Wymieszać łyżką, aby składniki nieco się połączyły, dodając pod koniec roztopione i wystudzone masło. 
  4. Ciasto zagnieść dłonią, podsypując stopniowo pozostałą mąką, aż będzie jednolite i na tyle zwarte i miękkie, aby trzymało formę. 
  5. Miskę z ciastem drożdżowym przykryć ścierką i odstawić na około godzinę w ciepłe i bez przeciągów miejsce, aby podwoiło swoją objętość. 
  6. Po wyrośnięciu, ciasto ponownie delikatnie zagnieść ręką oprószoną mąką i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. 
  7. Na wierzchu ułożyć skórką do dołu cząstki nektarynek lub innych owoców, lekko je powciskać w ciasto, kwaśne owoce oprószyć dodatkowo cukrem trzcinowym. Jeśli w kuchni jest ciepło, to zanim ułożymy owoce, ciasto powinno nieco podrosnąć, gdyby tak nie było, należy je przykryć i odstawić na około 15 - 30 minut.
  8. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto posypać kruszonką. 
  9. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 - 45 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce. 

Jak zrobić kruszonkę do ciasta?

  1. Wszystkie składniki na kruszonkę najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść i rozcierając w palcach małymi kawałeczkami posypać na ciasto. Jeśli kruszonkę zrobimy wcześniej, wstawić ją do lodówki.

    Zobacz również: drożdżówkę sypaną ze śliwkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *