Fit placuszki z cukinii

4.8/5 (93 ocen)

Ilość porcji

10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

placuszki z cukinii

Szukasz pomysłu na lżejszy, zdrowy obiad? Polecam fit placuszki z cukinii, które udekorowałam twarożkiem Wieluń oraz świeżym tymiankiem! Jestem raczej z tych, którzy obiad bez mięcha sobie nie wyobrażają, lecz są takie dni gdy daniom jarskim również nie odmówię. Cukinię mamy swoją, więc szkoda było żeby się zepsuła 🙂 Przygotowałam te pyszne placuszki oraz ciasto czekoladowe z cukinią.

Jeżeli lubicie cukinię, jest to przepis właśnie dla Was!

Przepis na: Fit placuszki z cukinii

Składniki:

  • 2 większe cukinie
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • świeży tymianek
Wyślij emailem

Fit placuszki z cukinii - przepis krok po kroku


Krok 1

placuszki z cukinii

Cukinię ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Mieszamy z jajkami, posiekanym koperkiem, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąką, solą i pieprzem. Mieszamy za pomocą łyżki do połączenia wszystkich składników.

Formujemy w rękach placuszki, smażymy na maśle z obu stron. Podajemy z twarożkiem oraz świeżym tymiankiem. Smacznego!


placuszki z cukinii

placuszki z cukinii

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 93

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Jayjay
Jayjay
4 miesięcy temu

Proste do zrobienia, tanie i bardzo dobre

IMG_20231029_195123.jpg
Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Ile kalorii ma jeden placuszek?:)

Paweł
Paweł
1 rok temu

Masło sprawi że już nie jest fit ani zdrowe

LILA
LILA
1 rok temu

po starciu cukini ,radzę odczekać chwilę i odcisnąć nadmiar soku ,zużyjemy wtedy mniej mąki(!) i będzie jeszcze bardziej FIT – smażenie na oleju ryżowym ( jego struktura zapobiega wnikaniu tłuszczu do potraw na nim przyrządzanych) smacznego!

Henio
Henio
1 rok temu
Reply to  LILA

Teraz to już są patelnie bez tłuszczowe.więc po co w ogóle olej?