Obiad

Polędwiczki zapiekane z bakłażanem i cukinią

Polędwiczki zapiekane z bakłażanem i cukinią – to pyszny obiad, można żec dietetyczny, gdyż polędwiczki są pieczone, a nie smażone, a poza tym jest tutaj mnóstwo pysznych warzyw jako dodatków, które sprawiają, że potrawa jest na prawdę sycąca ;) Danie to można podawać samodzielnie lub np. zaserwować je na ugotowanym ryżu, a całość polać sosem, który powstaje podczas duszenia się potrawy w piekarniku.


Polędwiczki zapiekane z bakłażanem i cukinią – Składniki:

Składniki na kurczaka i marynatę do kurczaka:

  • ok. 600g polędwiczek z kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • szczypta chilli (u mnie 1/4 łyżeczki)
  • szczypta pieprzu i soli (do smaku)

Składniki na warzywa i marynatę do warzyw:

  • 1 bakłażan (ok. 600g)
  • 1 duża cukinia (ok. 650g)
  • 1 por (tylko biała część, ok. 100g)
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu (u mnie lipowy)
  • sól i pieprz do smaku

Polędwiczki zapiekane z bakłażanem i cukinią

Polędwiczki zapiekane z bakłażanem i cukinią – Wykonanie:

  1. Polędwiczki oczyścić z ewentualnych błonek, umyć, osuszyć. Wrzucić do miski, dodać 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego, szczyptę chilli (u mnie 1/4 łyżeczki), 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki miodu (u mnie lipowy) oraz szczyptę pieprzu i soli (do smaku), wymieszać. Tak przygotowane polędwiczki z kurczaka wraz z marynatą przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na ok. 20 minut.
  2. Wszystkie warzywa umyć, osuszyć. Bakłażana i cukinię pokroić w kostkę. Pora pokroić w półtalarki, a pomidorki koktajlowe na połówki. Pora przelać wrzątkiem na sitku i osuszyć. Wszystkie warzywa wrzucić do dużej miski. Dodać 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę papryki słodkiej i pół łyżeczki czosnku granulowanego, pieprz i sól do smaku, dokładnie wymieszać.
  3. Przygotować blaszkę. Wyłożyć na niej papier do pieczenia, a następnie poukładać na niej warzywa i kurczaka. Całość piec (góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 20-30 minut w temp. 200st.C. Pod koniec pieczenia można przykryć całość folią aluminiową jeśli warzywa za bardzo się przypiekają. Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem ugotowanego ryżu. Smacznego!


Zobacz również przepisy na:

Polędwiczki zapiekane z bakłażanem i cukinią
Polędwiczki zapiekane z bakłażanem i cukinią

Rate this post

2 thoughts on “Polędwiczki zapiekane z bakłażanem i cukinią”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here