Zupa kalafiorowa z ziemniakami i chipsami z szynki
Czy wiesz, że kalafior to samo zdrowie? To warzywo zaliczane jest to najbardziej wartościowych i odżywczych. Czego ten kalafior nie ma! Jest pełen witamin - C, K, B6 i B9. W kalafiorze jest też sód, sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i fosfor. A jakby tego było mało, to kalafior nie powoduje żadnych alergii, dlatego z powodzeniem i ze smakiem mogą się nim zajadać wszyscy :)
Nawet jeżeli jesteś na diecie lub po prostu dbasz o sylwetkę i zdrowo się odżywiasz, potrawy z kalafiorem w roli głównej powinny na stałe zagościć w Twoim menu. Kalafior jest niskokaloryczny i daje uczucie sytości.
Wyjątkowo smaczne są zupy z kalafiorem. Dlatego poznaj bardzo dobry i sprawdzony przepis na zupę kalafiorową z ziemniakami i chipsami. Oczywiście nie z ziemniaczanymi chipsami, ale takimi z szynki długo dojrzewającej. Te chipsy fantastycznie komponują się z kalafiorem i ziemniakami. Koloru i oryginalnego smaku daje kurkuma. To przyprawa, która nie tylko ma ciekawy smak i aromat, ale podobnie jak kalafior jest niesamowicie zdrowa. Ta zupa kalafiorowa to poezja smaku :)
Zupa kalafiorowa z ziemniakami sprawdzi się przez cały rok. Robi się ją szybko, a przepis jest prosty. Zupa kalafiorowa to danie również niedrogie. A garnek takiej pysznej i rozgrzewającej zupy kalafiorowej starczy dla całej rodziny.
W sekrecie powiem Ci, że następnego dnia zupa jest jeszcze lepsza :) Dlatego możesz ugotować zupę kalafiorową z ziemniakami dzień wcześniej. Następnego dnia wystarczy ją podgrzać i zrobić chipsy z szynki długo dojrzewającej. Będzie przepysznie :)
Składniki na zupa kalafiorowa z ziemniakami i chipsami z szynki
10 dag szynki długo dojrzewającej
1 szklanka śmietanki 18% (ok. 250 ml)
1 kalafior
5 średnich ziemniaków
3 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
2 łyżki oleju
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka kurkumy
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie dania zupa kalafiorowa z ziemniakami i chipsami z
... szynki
- Szczypiorek i koperek posiekaj. Marchewki, pietruszki i cebule obierz. Kalafiora pokrój na różyczki.
- Cebulę, marchewki i pietruszki obierz i zetrzyj na tarce. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej. Na patelnię przełóż starte na tarce warzywa. Smaż je ok. 5-6 minut, często mieszając.
- Usmażone warzywa przełóż do garnka. Dodaj wodę i zagotuj.
- Dodaj ziemniaki. Gotuj 10 minut.
- Zmniejsz ogień i dodaj kalafiora. Gotuj ok. 10 minut.
- Dopraw kurkumą. Wymieszaj.
- Delikatnie wlej śmietanę i wymieszaj.
- Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej. Smaż na nim plastry szynki długo dojrzewającej, aż zaczną się wyginać.
- Do zupy dodaj koperek i szczypiorek. Wymieszaj.
- Zupę nakładaj na talerze. Dodaj chipsy z szynki długo dojrzewającej. Udekoruj listkami świeżej bazylii.
Zdjęcia i pomysł Kamila Dąbrowska
Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl