czwartek, 7 września 2017

Zapiekane płatki jaglane na śniadanie


Hej!
Dzisiaj zrobimy śniadanie na gorąco, to znaczy zapiekane płatki jaglane. Są smaczne, pożywne i nie tylko dla dzieci. W sam raz na początek dnia.

Potrzebujemy:

  • szklanka płatków jaglanych
  • szklanka mleka
  • żurawina
  • miód naturalny
  • zmielone orzechy laskowe
  • 1 łyżeczka cukru


Zanim przystąpimy do gotowania, trzeba płatki wypłukać w zimnej wodzie. Można na sitku, a można też po prostu zlewać wodę, którą wypłukaliśmy płatki. Następnie zalewamy mlekiem z dodatkiem cukru i zagotowujemy. Teraz część wykładamy do naczynka żaroodpornego, posypujemy żurawiną i wykładamy drugą część płatków. Znowu posypujemy żurawiną i jeszcze zmielonymi orzechami. Zapiekamy około 10 minut. Kiedy wyjmiemy z piekarnika kładziemy na wierzchu miód. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz