Sylwestrowa pizza na grubym cieście

sylwestrowa-pizza-na-grubym-ciescie-1Pizza… my moglibyśmy ją jeść bardzo często. I choć zdarza nam się jeść kupną ze znajomymi, to nic nie dorówna domowej pizzy. No cóż… dobór składników zawsze leży po naszej stronie 😉 Polecam Wam dziś kolejną pyszną pizze, którą możecie przygotować na domową sylwestrową imprezę. Spróbujcie.

Składniki: (na pizze 30 cm)

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie na pizze amerykańską Młyny Stoisław)
  • około 4/5 szklanki ciepłej wody (niecała szklanka)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • około 1 łyżki oleju
  • 3/4 łyżki przyprawy do pizzy
  • szczypta soli
  • około 4 łyżek prażonej cebuli i ketchup do wysmarowania spodu pizzy

Farsz może być dowolny – u mnie: pieczarki, ogórek kwaszony, 1/4 czerwonej papryki, kilka plasterków kiełbasy krakowskiej suchej, ser (mozzarella lub żółty)

Przygotowanie:

W szklance z ciepłą wodą i łyżeczką cukru rozrabiamy drożdże (mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty).

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, przyprawę do pizzy i około łyżkę oleju. Następnie wlewamy rozrobione drożdże. Całość mieszamy ręką aż z ciasta będziemy mogli stworzyć kulę (ciasto może się delikatnie lepić, ale nie mocno – podczas wyrabiania w razie potrzeby można posypywać rękę mąką – nie wsypujemy mąki bezpośrednio na ciasto, aby nie było jej zbyt dużo, bo ciasto będzie za twarde).

Ciasto odstawiamy pod przykryciem (np. ściereczką, ja mam miskę z pokrywką do ciast drożdżowych) do wyrośnięcia. U mnie jest ciepło, więc średnio trwa to około 30-45 minut.

Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną (delikatnie) blaszkę – dzięki temu spód pizzy jest bardziej chrupki. Ugniatamy ciasto w taki sposób, aby utworzyć kształt pizzy. Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia (na około 15 minut). Następnie na ciasto wysypujemy prażoną cebulę, robimy zygzaki z ketchupu i rozsmarowujemy je po całości.

pizza-na-grubym-ciescie-przygotowanie

Na wierzch układamy dowolny farsz – u mnie pokrojone w plasterki (wcześniej obrane) pieczarki, pokrojona w kostkę papryka, pokrojoną plastry kiełbasę krakowską, pokrojonego w cienkie plasterki ogórka kwaszonego i kukurydzę. Całość posypujemy startym serem (dużą ilość).

Pizze wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 20 minut.

Podajemy.

sylwestrowa-pizza-na-grubym-ciescie-2

Do przygotowania pizzy użyłam mąki z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.

Młyny Stoisław logo współpraca

http://www.mlynystoislaw.pl/

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz