Steki z kalafiora z ziołami i parmezanem
Znany i lubiany w naszym kraju kalafior był przysmakiem już tysiące lat temu. Do Polski kalafiora sprowadziła królowa Bona. Dobrze zrobiła, bo kalafiora lubimy i wykorzystujemy go na wiele najróżniejszych sposobów :)
Zanim przejdziemy do przepisu, poznaj poradę - jak wybrać świeżego i smacznego kalafiora :) Kalafior doskonały powinien mieć jednolity kolor. Zwróć uwagę, aby kalafior nie miał plamek ani uszkodzeń. Liście powinny być sztywne, jasne i zielone.
A wracając do kulinariów... Z kalafiora można zrobić pyszne zupy. Podawać ugotowanego w wodzie jako dodatek do ryb i mięs. Odrobina złotej bułki tartej z masełkiem sprawi, że kalafior będzie przepyszny. Albo różyczki kalafiora w cieście naleśnikowym można zrobić. Sprawdzi się w sałatkach, zarówno ugotowany jak i surowy. Pyszny jest kalafior pieczony. Z sosem beszamelowym na przykład. Albo z dodatkiem świeżych ziół i startego sera. Z kalafiora można też wyczarować super pyszne i super efektowne steki :)
Stek z kalafiora z ziołami i parmezanem to wyjątkowo, smakowity i lekki obiad. Takie steki z kalafiora podbiją kubki smakowe wegetarian, ponieważ w tym daniu nie ma nawet kawałeczka mięsa. Nawet zatwardziali mięsożercy z chęcią zjedzą takiego steka z kalafiora z ziołami i parmezanem. Mało tego, będą prosić o dokładkę :)
Przepis na steki z kalafiora z ziołami i parmezanem jest prosty, szybki i niedrogi, a do tego sprawdzony. Steki z kalafiora to pomysł na niecodzienny obiad w ciągu tygodnia :)
Składniki na steki z kalafiora z ziołami i parmezanem
2 i 1/2 dag parmezanu (ok. 1/4 opakowania)
6 łyżek oleju
1 łyżka miodu
1 łyżeczka kuminu
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
sok z 1 cytryny
sól
świeżo mielony czerwony pieprz (możesz zastąpić czarnym)
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie dania steki z kalafiora z ziołami i parmezanem
...
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
- Natkę, koperek i szczypiorek drobno posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce.
- Przygotuj marynatę. Do oleju dodaj sok z cytryny, posiekane zioła, miód, kumin, sól oraz czarny i czerwony pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Kalafiora pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm.
- Steki kalafiorowe posmaruj marynatą z obu stron. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp startym parmezanem.
- Wstaw do piekarnika i piecz 40 minut, aż steki będą apetycznie zarumienione.
- Podawaj na gorąco z chrupiącą sałatką.
Pyszny i oryginalny pomsył na obiad to te smakowite i efektowne steki z kalafiora z ziołami i parmezanem. Jednym słowem te steki z kalafiora to rewelacja :) |
Zdjęcia i pomysł Kamila Dąbrowska
Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl