» Przepisy » Fit - lekko, zdrowo :) » Przepisy fit na obiad » Steki z kalafiora z ziołami i parmezanem

Steki z kalafiora z ziołami i parmezanem


1 5 5
2017-09-05
Przygotowanie 20 minut + pieczenie 40 minut
łatwe
Porcje: 3 steki
Kuchnia europejska
Steki z kalafiora z ziołami i parmezanem

Znany i lubiany w naszym kraju kalafior był przysmakiem już tysiące lat temu. Do Polski kalafiora sprowadziła królowa Bona. Dobrze zrobiła, bo kalafiora lubimy i wykorzystujemy go na wiele najróżniejszych sposobów :)

Zanim przejdziemy do przepisu, poznaj poradę - jak wybrać świeżego i smacznego kalafiora :) Kalafior doskonały powinien mieć jednolity kolor. Zwróć uwagę, aby kalafior nie miał plamek ani uszkodzeń. Liście powinny być sztywne, jasne i zielone.

A wracając do kulinariów... Z kalafiora można zrobić pyszne zupy. Podawać ugotowanego w wodzie jako dodatek do ryb i mięs. Odrobina złotej bułki tartej z masełkiem sprawi, że kalafior będzie przepyszny. Albo różyczki kalafiora w cieście naleśnikowym można zrobić. Sprawdzi się w sałatkach, zarówno ugotowany jak i surowy. Pyszny jest kalafior pieczony. Z sosem beszamelowym na przykład. Albo z dodatkiem świeżych ziół i startego sera. Z kalafiora można też wyczarować super pyszne i super efektowne steki :)

Stek z kalafiora z ziołami i parmezanem to wyjątkowo, smakowity i lekki obiad. Takie steki z kalafiora podbiją kubki smakowe wegetarian, ponieważ w tym daniu nie ma nawet kawałeczka mięsa. Nawet zatwardziali mięsożercy z chęcią zjedzą takiego steka z kalafiora z ziołami i parmezanem. Mało tego, będą prosić o dokładkę :)

Przepis na steki z kalafiora z ziołami i parmezanem jest prosty, szybki i niedrogi, a do tego sprawdzony. Steki z kalafiora to pomysł na niecodzienny obiad w ciągu tygodnia :)


Składniki na steki z kalafiora z ziołami i parmezanem

1 kalafior
2 i 1/2 dag parmezanu (ok. 1/4 opakowania)
6 łyżek oleju
1 łyżka miodu
1 łyżeczka kuminu
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
sok z 1 cytryny
sól
świeżo mielony czerwony pieprz (możesz zastąpić czarnym)
świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie dania steki z kalafiora z ziołami i parmezanem

...

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
  2. Natkę, koperek i szczypiorek drobno posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce.
  3. Przygotuj marynatę. Do oleju dodaj sok z cytryny, posiekane zioła, miód, kumin, sól oraz czarny i czerwony pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  4. Kalafiora pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm.
  5. Steki kalafiorowe posmaruj marynatą z obu stron. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp startym parmezanem.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz 40 minut, aż steki będą apetycznie zarumienione.
  7. Podawaj na gorąco z chrupiącą sałatką.




Steki z kalafiora z ziołami i parmezanem
 - etap 1

Pyszny i oryginalny pomsył na obiad to te smakowite i efektowne steki z kalafiora z ziołami i parmezanem. Jednym słowem te steki z kalafiora to rewelacja :)



Zdjęcia i pomysł Kamila Dąbrowska

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.