Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

4.6/5 (7 ocen)

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min

ciasto ze śliwkami

Prosiliście mnie już kilkukrotnie o filmik na ciasto ze śliwkami no i się doczekaliście! Przygotowałam ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką. Bardzo proste, smaczne i tanie! Koniecznie wypróbujcie 🙂

Przepis na: Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

Rozczyn:

  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • przygotowany rozczyn
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • w razie potrzeby dosypujemy ok. 50-100 g mąki

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru kryształu

Dodatkowo:

  • ok. 500 g śliwek
Wyślij emailem

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką - przepis krok po kroku


Wykonanie:

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko (ok.3/4 szklanki), 2 łyżki cukru i mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło. Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn, jajka, pozostałe ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło  i zagnieść ciasto ręką (w razie gdyby ciasto było rzadkie to dosypujemy ok. 50-100 g mąki). Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na niecałą godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Składniki na kruszonkę dodajemy do miski, chwilkę mieszamy aż powstanie kruszonka.

Wyrośnięte ciasto nakładamy do foremki o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej tłuszczem, równamy ciasto. Nakładamy wypestkowane śliwki i posypujemy kruszonką. Piec około 35 – 40 minut w temp. 180 stopni.. Smacznego!


ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 7

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Helen G.
Helen G.
6 lat temu

Moja babcia robiła takie ciasto, bo miała latem masę śliwek z działki. Ciasto jest bardzo smaczne ale jak to drożdżowy wypiek, szybko wysycha. Warto je piec dla co najmniej kilku gości. Pozdrawiam:)