Ciasto czekoladowe z cukinią

5/5 (13 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

50 min

Ciasto czekoladowe z cukinią

Sezon na cukinię trwa, więc trzeba to wykorzystać! Przygotuj pyszne ciasto czekoladowe z cukinią. Od razu uprzedzam, że nie jest ona wyczuwalna i najlepiej nie mów nikomu co dodałaś/eś do ciasta i niech sami się domyślą. Na jego wierzchu są maliny oraz jeżyny, które nadają lekkiej kwaskowości czekoladowemu ciastku. Całość smakuje i prezentuje się naprawdę super! Do kawusi idealne 🙂

Przepis na: Ciasto czekoladowe z cukinią

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki gęstego dżem z czarnej porzeczki Stovit
  • 1 większa cukinia
  • 1/2 szklanki malin
  • 1/2 szklanki jeżyn
Wyślij emailem

Ciasto czekoladowe z cukinią - przepis krok po kroku


Wykonanie:

W rondelku rozpuszczam masło, ewentualnie może też być margaryna. Dodaję cukier, a na końcu kakao. Na małym ogniu podgrzewam, aż masa będzie gęsta, a potem odstawiam, by przestygła. (Nie doprowadzamy do wrzenia!)

Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Do białek ubitych dodaję żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz masę z rondelka. Pod koniec dodajemy startą na drobnych oczkach cukinię oraz dżem porzeczkowy. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników.

Wlewam do foremki keksówki ciasto, na jego wierzch wsypać równomiernie maliny i jeżyny. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 45 minut.


Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 13

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments