Zapraszam na pyszne kokosowo dyniowe placuszki śniadaniowe. Lekko słodkie, proste w przygotowaniu, a co najważniejsze niezwykle smaczne. U mnie w domu nawet sceptycy dyniowych smaków wprost zakochali się w tych placuszkach. Jeśli posiadacie zapasy dyniowego piure, zachęcam do spróbowania.
Kokosowo dyniowe placuszki śniadaniowe podała w towarzystwie pysznej herbatki od TEEKANNE World of Fruits „Cherry Berry“.
Składniki: (na około 10 sztuk)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki piure z dyni (z tego przepisu)
- 1/2 szklanki mleka = 2 łyżki mleczka kokosowego light + uzupełniamy zwykłym mlekiem
- 1 i 3/4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodajemy 1/2 szklanki piure z dyni (gęste).
Następnie do szklanki wlewamy 2 łyżki mleczka kokosowego (u mnie light) i dopełniamy do wysokości 1/2 szklanki zwykłym mlekiem. Mleko przelewamy do reszty składników. Dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy całość do połączenia.
Na patelnię z minimalną ilością tłuszczu (można smażyć też bez) wykładamy łyżką porcje ciasta tworząc w ten sposób małe placuszki. Ważne! Placuszki smażymy na małym płomieniu na złoto z obu stron.
Podajemy ciepłe. Choć i na zimno są dobre w smaku.
Smacznego