lipca 29, 2015

Kabaczki w zalewie z kurkumą!







Akcja spiżarnia trwa dalej!

Dzisiaj polecam przygotować kilka słoików z marynowanymi małymi kabaczkami, w słodko-kwaśnej zalewie z kurkumą! Pyszne!

Zapraszam!



SKŁADNIKI:

- 1,5 kg małych żółtych kabaczków/ patisonków
- gorczyca
- różowy pieprz
- liść laurowy
- kurkuma
- pieprz cayenne

Do każdego słoika wkłądamy po 2 ziarenka ziela angielskiego, po 2 listki laurowe, po 4-6 ziarenk pieprzu różowego, i 1/2 łyżeczki kurkumy. Gorczyca do smaku (1/2 do 1 łyżeczki)
Kabaczki szorujemy kroimy na pół, układamy w słoiczkach.

Na zalewę:

- 200 ml octu
- 1 szkl cukru
- 3 łyżki soli
- 5 szklanek wody
- łyżka miodu

Zagotuj zalewę, wrzątkiem zalewaj kabaczki. Słoiki pasteryzujemy około 12 minut. Odwracamy do góry dnem po wyjęciu z garnka.
Smacznego!

Najlepiej smakują po około tygodniu.





Smacznego!!!!

;-)


1 komentarz:

  1. Cześć. Robię z tego przepisu patisony są przepyszne ,polecam każdemu

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI