Owsiano ryżowy omlet z owocami

owsiano-ryzowy-omlet-z-owocamiDziś zapraszam Was na owsiano ryżowy omlet z owocami. Lekki, smaczny i pożywny. Do tego troszkę koloru w postaci owoców. Po takim śniadaniu uśmiech od razu wraca na twarz, a dostarczona energia pozwoli przetrwać ciężki dzień. Taki owsiano ryżowy omlet możecie oczywiście podać w towarzystwie innych, ulubionych owoców. Latem zawsze wybieram truskawki 😉 Spróbujcie. Zostawiam Was z przepisem i życzę Wam miłego dnia 🙂

Składniki:

  • 2 łyżki mąki owsianej (u mnie od Pro-BIO)
  • 2 łyżki mąki ryżowej (u mnie od Pro-BIO)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (używam bezglutenowy)
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 jajka M
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (u mnie od Pro-BIO)
  • propozycja podania: ulubione owoce (u mnie banan i kiwi), jogurt naturalny

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy jogurt, cukier i proszek do pieczenia, na koniec wbijamy dwa jajka. Całość dokładnie mieszamy łyżką.
Na małej patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Wlewamy masę na omlet lekko poruszając patelnią, aby rozeszła się po całej powierzchni. Omlet smażymy na małym ogniu z obu stron na złoto.

Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.

Omlet przekładamy w całości na talerz lub kroimy na 4 części. Podajemy z jogurtem naturalnym i pokrojonymi owocami.

omlet-na-mace-ryzowej-i-owsianejOwsiano ryżowy omlet z owocami – idealny na śniadanie

owsiano-ryzowy-omlet-z-owocami-2

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz