Pierogi soczewicą i kiełbasą




Te pierogi pachną....dobrze podsmażoną kiełbaską :)
Farsz pozytywnie zaskoczył nawet sceptycznie nastawionych facetów do soczewicy itp.
Pomidorowa nuta dodaje charakteru.

Są przepyszne !
Rozpaliły we mnie miłość do soczewicy, z której wcześniej robiłam tylko zupę ( no i jadłam gulasz na Woodstocku :P )


Składniki:

Farsz:


  • 250 g soczewicy ( ja użyłam 180 zielonej i resztę czerwonej)
  • 2 kawałki kiełbasy
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu (ewentualnie kostka rosołowa)
  • sól , pieprz, 
  • oregano, papryka słodka z proszku


Ciasto : 


  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 0,75 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki ( + nieco więcej do podsypania )
  • sól
  • łyżeczka papryki słodkiej w  proszku


Tajemniczo wyglądający farsz :) 

Wykonanie farszu :

Soczewicę płuczemy, następnie gotujemy do miękkości w bulionie. Następnie przelewamy soczewicę przez bardzo gęste sito i odstawiamy do ostygnięcia. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i mocno podsmażamy na patelni ( nie potrzebujemy wlewać tłuszczu, jeśli z kiełbasy wytworzy się go wystarczająca ilość). Odstawiamy do wystygnięcia. Zimną soczewicę blendujemy na gładką masę razem z koncentratem i przyprawami dodanymi wedle uznania (ja dodałam sporo papryki i oregano :) ). Do powstałej pasty dodajemy podsmażoną kiełbasę.  I farsz gotowy !


Składniki na ciasto łączymy (ja wyrabiam ręką) do momentu uzyskania elastycznego ciasta, podsypując, gdy ciasto klei się do rąk i naczynia.


Ciasto wałkujemy niezbut cienko , wycinamy koła większa szklanką. Na każde koło kładziemy około 2/3 łyżeczki farszu, kleimy :). Gotujemy w osolonejwodzie 3 minuty od wypłynięcia.

Polecam podawać podsmażone z cebulką po uprzednim ugotowaniu :)

Z podanych składników wyszło mi około 50 sporych pierogów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz