wtorek, 15 sierpnia 2017

Cukinia nadziewana po bolońsku


Proste i pyszne danie, które Wam na pewno zasmakuje. Mięsne nadzienie, sos pomidorowy i mozzarella łączą się idealnie ze smakiem cukinii. Koniecznie musicie kiedyś spróbować.


SKŁADNIKI

  • 3 duże cukinie
  • 1 mała cebula
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 garście miąższu z cukinii
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, chilli, oregano


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć folią aluminiową. Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć z miąższu, po czym przełożyć na blaszkę, włożyć do piekarnika i piec 20 minut.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać oliwę, wsypać cebulę, dodać mięso mielone i smażyć mieszając od czasu do czasu. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Do usmażonego mięsa dodać paprykę, pomidory w puszce i smażyć około 5 minut, żeby papryka lekko zmiękła. Do misy blendera dodać 3 garście miąższu wydrążonego z cukinii, obrane z łupin ząbki czosnku i koncentrat pomidorowy, po czym włączyć urządzenie. Do sosu dodać mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać i przelać do mięsa. Wymieszać i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, dużą ilością ziół prowansalskich i odrobiną chilli. Spód podpieczonych cukinii posypać odrobiną rozdrobnionej mozzarelli, następnie nałożyć farsz mięsny, oprószyć wierzch oregano i włożyć ponownie do piekarnika na 15-20 minut.

Uwagi: Miąższ z cukinii należy wydrążyć ostrożnie, tak aby nie naruszyć skóry. W trakcie pieczenia cukinia zmięknie, więc należy ją ostrożnie nakładać na talerze, tak aby nie wyciekł nam cały farsz. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz