Kabaczkowe placki z marchewką i fetą

by - sierpnia 22, 2017

W oryginale typowo warzywnie, moje kubki smakowe jednak łaknęły nieco mięsa, więc polecam z kurczakiem lub kiełbasą. Myślę, że z boczkiem też by były dobre ;)




Składniki:

  • starty kabaczek (na dużych oczkach, bez nasion i skórki) 
  • stare marchewki (również na dużych oczkach) 
  • 2 filety z kurczaka lub pętko kiełbasy 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 3 jajka 
  • 300 ml mleka 
  • 270 g serka feta 
  • 5 łyżek mąki pszennej 
  • sól 
  • pieprz 
  • olej do głębokiego smażenia 
  • ulubione zioła


Powyżej zdjęcie wersji bez mięsna :) Czegoś mi tu jednak brakowało, wiec uratowałam się samotnym filetem z kurczaka. 

Tymczasem całą zabawę rozpoczynamy od starcia kabaczka i marchewki. Potem dodajemy jajka, mąkę i mleko, i mieszamy. Tutaj tez dodajemy mięso. Fetę dobrze jest najpierw bardzo drobno pokruszyć. Po dodaniu całego kawałka do masy, trzeba będzie ugnieść ją ręcznie, aby było jednolicie. Przyprawiamy, wyciskamy czosnek i rozgrzewamy olej na patelni. 

Dalej nie ma już filozofii. Łyżką nakładamy masę na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron do zarumienienia się. Dobrze wchodzą z zupo-kremem z marchewki i wynagradzają czekanie 72 hr na ukończenie produkcji Oberona w Warframe. Możecie sobie nawet kilka zostawić dla niego. Po takim czasie (jeśli jeszcze będą) wciąż będą dobre ;) 




You May Also Like

0 komentarze