wtorek, 6 września 2016

Ciasto jogurtowe ze śliwkami



Składniki:

1 duży jogurt naturalny
4 jajka
0,5 szklanki oleju
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki pszennej
1 proszek do pieczenia (porcja na 1 kg mąki)
1 cukier waniliowy
śliwki
cukier puder do posypania
łyżka margaryny do wysmarowania formy
bułka tarta do obsypania formy


Sposób wykonania:

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodajemy kolejno płynne składniki cały czas miksując.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.
Formę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto i układamy na nim połówki śliwek (skórką do dołu).
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 °C około 40 minut.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.








1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...