Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane. Ostatnio zasypałam Was przepisami na buraczki: Jak upiec buraki, surówka z buraka i jabłka, buraczki tarte na zimno, czy buraczki tarte do słoików. Dzisiaj znów nie mogłam się oprzeć i mam dla was przepis na zasmażane buraczki, które często podaję do obiadu, tym razem zrobiłam buraczki do ozorów w sosie musztardowym. Lubimy je tak samo jak kapustę zasmażaną z kminkiem i modrą kapustę zasmażaną. Są u nas częstym dodatkiem do obiadu. Buraczki zasmażane są gęste i słodkie, do tego bardzo smaczne. Lubicie? Zapraszam zatem na moje obiadowe buraczki zasmażane.

Tarte buraczki zasmażane, składniki:

1kg buraków (ja mam z działki)
1 łyżka cukru
ok. 1-2 łyżeczki soli do smaku
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu do smaku (opcjonalnie)
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny lub 1 łyżka octu jabłkowego, ja mam domowy
zasmażka ( 1 łyżka tłuszczu : 1 łyżka mąki pszennej : 500 ml płynu) –
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
100 ml wody

Jak przygotować Buraczki zasmażane, przepis:

Buraki pieczemy w piekarniku, studzimy. Mogą być też ugotowane buraki. Ale według mnie buraki gotowane tracą smak i kolor. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach, jak ktoś lubi drobno starte buraki, to ścieramy na drobnych oczkach tarki. Doprawiamy tarte buraki cukrem, sokiem z cytryny, oraz solą i pieprzem, mieszamy. Niektórzy uważają, że do buraczków zasmażanych nie dodaje się pieprzu, ale ja wolę jak mają bardziej wyrazisty smak. Robimy zasmażkę z masła i mąki, nie rumienimy, wlewamy wodę , mieszamy aby nie było grudek. Mieszamy buraczki z zasmażką, zagotowujemy, dusimy aż buraczki zgęstnieją, ewentualnie podlewamy jeszcze wodą jak za bardzo przywierają do dna. Buraczki zasmażane są gotowe, to idealny dodatek do obiadu, szczególnie mięsnego!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *