października 15, 2016

Kurczak w sosie sezamowym. Szybki obiad.


KUCHNIA CHIŃSKA

Kurczak w sosie sezamowym


Cześć Wam, dzisiaj pokazuję Wam pomysł na kurczaka rodem z kuchni chińskiej, która bardzo mi smakuje. Kurczak w sosie sezamowym z warzywami. Danie robi się na prawdę szybko, nie wymaga żadnych większych umiejętności. Mięso kurczka jest mięciutkie, smaczne i aromatyczne a sam sos, co tu dużo gadać paluszkami się woka wylizuje ehheeh.
Idealne danie dla tych, którzy wrócili z pracy a w lodówce nie znaleźli obiadu.
Sprawdźcie poniższą listę składników.


SKŁADNIKI:

- 2 szalotki
- 1 mała papryka czerwona
- odrobina świeżej papryczki chili
- 1 udko z kurczaka
- olej rzepakowy
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka masła sezamowego
- 1/2 łyżeczki bulionu z krewetek w proszku (do kupienia na stoisku z kuchnią dalekiego wschodu)
- 2 ząbki czosnku
- 1 gwiazdka anyżu
- 150 - 200 ml wody
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- olej sezamowy do skropienia potrawy

Jak przygotować kurczaka z sezamem?


W rozgrzanym woku na oleju smażymy posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. 
Udko (bądź ćwiartkę) z kurczaka kroimy na mniejsze kawałeczki, aby nadawały się na kęs.
Dodajemy do woka wraz z przyprawami (miód, anyż, chili), ciągle mieszając podsmażamy przez 10 minut. Dodajemy wodę, pastę sezamową i bulion w proszku z krewetek, dusimy dalej przez 10 minut.  Doprawiamy octem ryżowym, solą i ewentualnie odrobiną chili.
Gotowe danie skrop olejejm sezamowym.
Kurczaka możecie podawać z ryżem, nudlami, makaronem soba, bądź ulubioną kaszą.



Smacznego i Pięknego dnia, zajrzycie na nasz profil na Instagramie i Facebooku
Smyk W Kuchni
;-)

Pozdrawiamy.

3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI