Składniki:
(4 porcje)
- 400-450 g. makaronu spaghetti
- 400 g. kurek
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- po 1 łyżce posiekanych świeżych ziół: tymianku, rozmarynu, koperku, natki pietruszki
- pół łyżki małych listków świeżej szałwii
- odrobina soku z cytryny do smaku
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- do posypania ser twardy typu parmezan (u mnie Dziugas)
Kurki oczyść za pomocą
pędzelka z drobinek ziemi, piasku czy liści (unikaj mycia kurek, bo
niepotrzebnie nasiąkną wodą). Większe grzyby pokrój na kilka kawałków, mniejsze
tylko na pół a całkiem małe pozostaw w całości.
Makaron spaghetti wrzuć
na osolony wrzątek i gotuj, aż będzie al dente.
W tym czasie zrób sos z
kurek. Na dużej patelni podgrzej masło i oliwę, wrzuć kurki i smaż na średnim ogniu
pod pokrywką przez najwyżej 4 minuty (nigdy nie dodawaj soli do kurek na
początku odróbki!).
Zdejmij pokrywkę, dodaj
posiekany w cienkie plasterki czosnek oraz wszystkie zioła, mieszaj i smaż
jeszcze przez 3 minuty. Wyłącz ogień pod patelnią. Dopraw grzyby solą, pieprzem
i sokiem z cytryny.
Na patelnię wyłóż
ugotowany makaron i wymieszaj z sosem ziołowo-kurkowym. Spaghetti podawaj od
razu, posypane drobno startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz