Pieczony kurczak w sosie teriyaki

Pieczony kurczak w sosie teriyaki
Pieczony kurczak w sosie teriyaki

Pieczony kurczak w sosie teriyaki to bardzo prosty i smaczny pomysł na obiad. Gotowy sos teriayki można kupić w sklepie, jednak wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować go samemu w domu.

Składniki:

    • 4-5 udek z kurczaka (albo skrzydełek)

Marynata:

  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru (najlepiej trzcinowy)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu z jabłek
  • ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • pół łyżeczki imbiru
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Wszystkie składniki na marynatę łączymy w rondelku, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Marynatę zagotowujemy i dusimy przez chwilę, aż sos lekko zgęstnieje.

W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy części kurczaka, które zalewamy marynatą. Kurczaka pieczemy bez przykrycia przez 1 godzinę w temp 200 C, często smarując marynatą.

Pieczony kurczak w sosie teriyaki
Pieczony kurczak w sosie teriyaki
Print Friendly, PDF & Email