sobota, 12 sierpnia 2017

Bakłażany faszerowane mięsem i pęczakiem

W warzywniaku pełno cukinii ale nie mogłam sobie odmówić i kupiłam tanio piękne bakłażany. Nadzienie powstało z resztek, które miałam w lodówce. Ugotowany pęczak, mięso mielone i ser pleśniowy stworzyły pyszny farsz.

składniki:

4 bakłażany ( moje miały po ok 300 g )
300 g mięsa mielonego z indyka ( u mnie udziec )
1 cebula
300 g ugotowanego pęczaku
150 g sera pleśniowego, u mnie lazur turkusowy
ser cheddar do posypania
sól,pieprz
olej rzepakowy
3-4 listki świeżej bazylii

Bakłażany dokładnie umyć. Przekroić wzdłuż na pół. Miąższ w środku ponacinać w kratkę ale nie przeciąć skórki na wylot. Ponacinane bakłażany lekko posolić i odstawić na ok 30 minut aby puściły sok. Potem osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić olejem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25 minut aż bakłażany zmiękną.
Przygotować farsz. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Zeszklić pokrojoną cebulę. Potem dodać mięso mielone i usmażyć. Dodać pęczak i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Gotowym farszem nadziać wcześniej przygotowane bakłażany. Na wierzchu ułożyć kawałeczki sera pleśniowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 10 minut. Po wystawieniu z piekarnika gorące bakłażany od razu posypać drobno startym cheddarem i posiekaną bazylią. I od razu podawać, dobrze smakują na ciepło jak i na zimno.


Warzywa psiankowate 2017

1 komentarz:

  1. Takie dania przygotowane w myśl zasady "w mojej kuchni nic się nie zmarnuje" właśnie lubię. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń