Prosta lazania z mięsem na parze

by - czerwca 27, 2017

Lazania kojarzy się z ciężkostrawnym daniem, które opływa w tłuszcz z sera żółtego i gęsty mięso-pomidorowym sos. I za to ją właśnie uwielbiam! ^^ Ale do częstego spożywania rekomenduję wersję zrobioną na parze, która jest prostsza, szybsza i ma unikatowy smak, który dorównuje oryginałowi. Brak w niej tłuszczów więc można pokusić się o nazwanie jej FIT. 





Składniki: 

  • folia aluminiowa do gotowania,
  • ser żółty,
  • drobno posiekana cebulka
  • makaron lazania,
  • pieczarki,
  • koncentrat pomidorowy,
  • ulubiona wędlina (u mnie mięso mielone) i przyprawy 
W dużym płacie folii aluminiowej wykładamy płat makaronu, smarujemy go koncentratem i nakładamy składniki, nakładamy kolejny płat makaronu i kolejne składniki, i tak w zależności ile chcemy pięter i jak duże mamy sreberko. Ważne, aby lazania dała się w folię całkowicie zawinąć, ponieważ ewentualne dziury, będą skutkować surowością makaronu w tych miejscach 

Koncentrat jest wersją dla leniwych. Można pokusić się o zrobienie sosu na bazie pomidorów, cebulki lub nawet z dodatkiem wina. Wszystko zależy od czasu i chęci ;)

Trzymałam na parze ok. godziny, przy okazji gotując kilka innych rzeczy.

Je się bajecznie!



You May Also Like

0 komentarze