Placuszki kabaczkowe z kurczakiem

by - sierpnia 07, 2017

Idealne zarówno na drobną przekąskę jak i na obiad. Niestety wymagają stałej uwagi i nie można rozpraszać się przy ich tworzeniu. Ale można się nimi delektować przy grach po skończeniu pieczenia ;)





Składniki:

  • 2 filety z kurczaka 
  • 3 łyżki majonezu 
  • 3 łyżki mąki - ja użyłam kukurydzianej zmieszanej z ziemniaczaną, ale poleca się głównie ziemniaczaną 
  • 2 jajka 
  • starty kabaczek - na dużych oczach
  • sól, pieprz - ewentualnie doprawić Czubricą (cząberem górskim)
Są trzy drzewka ewolucji przepisu. Jedno bez blendera, dwa z wykorzystaniem blendera ręcznego. Zacznijmy od pierwszego: 

Filety umyć i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do miski, dodać mąkę, majonez, kabaczka i doprawić. Wszystko razem dobrze wymieszać. Łyżką nakładać masę na rozgrzany tłuszcz na patelni (nie żałować oleju). Smażyć z obu stron na złoty kolor.



Druga wersja polega dodaniu kabaczka, kurczaka i zblenderowaniu składników. Następnie dodaniu majonezu, mąki, przypraw i nakładaniu na patelnie. Placki mają konsystencję podobną do tradycyjnych placków ziemniaczanych. W smaku również nie czuć kurczaka, co jest plusem dla osób, które nie przepadają za mięsem. 


Trzecia wersja polega na zblenderowaniu samego kabaczka i pozostawieniu kurczaka w kostkach. Cieszymy się troszkę puszustszą masą i pełnym smakiem mięsa. 


Osobiście preferuję wersję pierwszą bez blendera. Lubię zarówno pełny smak kabaczka jak i kurczaka. Zapewne są też w wersji FIT, ale wszelkie sugestie, udoskonalenia, modyfikacje i relację z nich mile widziane :)

You May Also Like

1 komentarze