Golonka z indyka pieczona w piekarniku - GG

by - sierpnia 15, 2017

Czasami chce się zjeść coś nowego, spogląda się na pułki sklepowe i widzi się golonkę z indyka. Nigdy się jej nie robiło, więc warto spróbować. Wyglądała na prostą jak zabicia żuka na rzece w League of Legends. Nic bardziej mylnego... 



Składniki:

  • 1kg golonki z indyka
  • dużo warzyw (ziemniaki, marchewka, fasola) 
  • cebula i czosnek

Mięsko myjemy, nacinamy z jednej strony w "siateczkę", a z drugiej jedno cięcia wzdłuż kości. Faszerujemy głębokie dziur cebulą i czosnkiem, również liściem laurowym. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, układamy warzywa, zalewamy wodą (tak do połowy naczynia) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni. Teraz uzbrajamy się w cierpliwość, bo operacja pieczenia może trwać nawet 2 godziny.

Pieczemy ok. 1 godziny pod przykryciem. Drugą pieczemy bez pokrywki, podlewając golonkę co 15 minut.

Wyciągamy i podajemy. Możecie podlewać ją piwem, wtedy będzie po bawarsku.

Następnym razem, aby zredukować czas w piekarniku, golonkę ugotuję ;) GG!


You May Also Like

0 komentarze