Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – to idealny przepis, jeśli chcecie wypróbować coś bardziej oryginalnego niż standardowe, tradycyjne przepisy na zimę ;) Poniższe składniki wystarczą na ok. 4 słoiki o pojemności 900 ml. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.
Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – Składniki:
Składniki na sałatkę:
- 2 średniej wielkości kalafiory (ok. 1,5kg)
- 700 g marchewki
- 700 g ogórków gruntowych
- 500 g cebuli
- 500 g czerwonej papryki
- 1 duży pęczek kopru
Składniki na zalewę:
- 1 i 1/4 szklanki octu spirytusowego 10%
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki soli
- 4 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 15 ziaren pieprzu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (u mnie Dawtona)
- 1 łyżka słodkiej papryki
*szklanka o pojemności 250ml
Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – Wykonanie:
- Marchewkę i cebulę obrać. Ogórki dokładnie umyć i pozostawić skórkę.
- Kalafiory podzielić na drobne różyczki.
- Ogórki pokroić w plasterki, paprykę w paski, a cebulę pokroić w cienkie piórka – lub pokroić robotem kuchennym na szatkownicy w paseczki. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Wszystkie składniki zalewy połączyć ze sobą, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
- Do gotującej się zalewy wrzucić wszystkie warzywa oprócz ogórków. Gotować ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Po kolejnych 5 minutach dodać ogórki i drobno posiekany koper (bez łodyg) i ponownie gotować sałatkę przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Gorącą sałatką napełnić słoiki, a następnie wstawić je do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i piec przez ok. 20 minut. Sałatkę można też pasteryzować w sposób tradycyjny, gotując słoiki w garnku z wodą przez ok. 15 minut.
- Wyjąć słoiki z piekarnika/garnka, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego!
Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.
Sałatka przepyszna , robię ją już trzeci sezon.
Kalafior jeden 1.5 kilo ma wazyc?
Jest napisane 2 średniej wielkości ;)
Łącznie 2 kalafiory 1,5 kg , robiłam wczoraj i tak było dużo tego kalafiora więc jak by miał być jeden kalafior 1,5 kg to wszystkie inne warzywa by znikły w tej sałatce bo było by go za dużo. Sama jestem ciekawa jak będzie ta sałatka smakować.
Pozdrawiam.
A nie jest ona za ostra. Chodzi mi o ocet?
Dla nas nie :) a wedle swoich kubków smakowych zawsze można zmodyfikować ilość octu :)
wyglada bardzo apetycznie
swietna salatka wlasnie robilam ipolecilam przepis kolezonkom dziekuje za przepis polecam
A po jakim czasie można ja spróbować ?
Ja też zamierzam popróbować swoich sił w ponownym zrobieniu marynat bo dawno już nie robiłam
Na taką ilość warzyw tylko 3 szklanki płynu? Wody nie dodajemy w ogóle, tylko sam ocet i olej?
Tak, podczas gotowania warzywa jeszcze puszczą soki :) i zalewy wyjdzie więcej :) Poza tym upycham je dość ciasno w słoiki i zalewy spokojnie wystarczy, bez obaw :)
Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
A nie jest ona za ostra. Chodzi mi o ocet?
Super muszę spróbować