sierpnia 26, 2016

Strucla serowa z rumem i malinami



Składniki:
(blaszka keksówka o wym. 10 cm. x 29 cm.)
Zaczyn
  • 20 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 szkl. letniego mleka

Ciasto
  • 350 g, mąki pszennej
  • 65 g. drobnego cukru
  • 2 małe jajka
  • 2/3 szkl. letniego mleka
  • szczypta soli
  • 40 g. margaryny (lub masła)

Masa serowo-rumowa
  • 300 g. mielonego twarogu sernikowego (z wiadereczka, najlepiej firmy Piątnica)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki rumu
Oraz
  • 200 g. malin
  • 1 małe jajko
  • cukier puder do posypania
  • margaryna do posmarowania blaszki
  • mąka do podsypywania podczas wałkowania


Margarynę rozpuść a następnie odstaw do wystudzenia.

Zaczyn: Do niedużego naczynia rozkrusz drożdże i zasyp je cukrem. Wlej mleko i wsyp mąkę. Mieszaj, aż cukier i drożdże się rozpuszczą i dobrze połączą z mąką (nie powinno być żadnych grudek). Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Ciasto: 2 jajka rozbełtaj widelcem razem z cukrem. Do dużej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z solą. Wlej wyrośnięty zaczyn i wymieszaj. Dodaj jajka z cukrem, letnie mleko i mieszaj łyżką drewnianą. Gdy składniki się połączą, wyrabiaj ciasto za pomocą łyżki przez kilka minut. Wlej wystudzoną margarynę i ponownie wyrabiaj przez 5-8 minut. Wyjmij łyżkę z ciasta, miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Masa: Twaróg przełóż do wysokiej miski, dodaj cukier puder i miksuj chwilę. Do sera dodaj żółtka, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rum. zmiksuj dokładnie.

Piekarnik rozgrzej do temp. 170°C.
Ciasto przełóż na stolnicę obficie posypaną mąką i rozwałkuj prostokąt o krótszym boku długości 29 cm. Na rozwałkowany placek rozłóż ser a na nim maliny (pozostaw garść malin na wierzch ciasta). Zwiń ciasto jak roladę zaczynając od krótszego boku. Przełóż ostrożnie struclę do formy wysmarowanej margaryną. Wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem i powciskaj pozostałą garść malin.

Wstaw od razu do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut, aż strucla ładnie wyrośnie i zrumieni się z góry (funkcja góra-dół. Wierzch szybko się zezłoci, wtedy ustaw pieczenie na dół).

Struclę wyjmij z piekarnika i pozostaw w blaszce aż do całkowitego wystudzenia. Później wyjmij z blaszki i posyp cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz