Letnie placuszki z cukinii lub kabaczka jak kto woli. Delikatne żółciutkie i pachnące. Idealna przekąska na upalny dzień bo smakują równie dobrze lekko przestudzone. Polane śmietaną są idealne.
Jak wykonać przepis na – Placki z cukinii i marchewkiPotrzebne składniki
- 1 kg cukinii
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
- 3 łyżki tartego sera żółtego
- 1 jajko
- sól (pieprz)
- śmietana
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Usuwamy z cukinii gniazda nasienne i obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach.
- Marchewkę obieramy i również trzemy na grubych oczkach. Cebulę na małych.
- Warzywa z jajkiem i serem dokładnie mieszamy. Jak warzywa puszczą dużo soku to dodajemy mąkę.
- Doprawiamy i smażymy na oleju na zloty kolor z obu stron formując niewielkie placuszki.
- Podajemy ze śmietaną.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placki z cukinii i marchewki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Placki z cukinii i marchewki robię bardzo często, ale jeszcze nigdy nie dodawałam do nich żółtego sera 😉 Muszę koniecznie spróbować takiej wersji! 🙂
szczerze to zmienia smak i radzę dodać jakiś wyraźny w smaku ser 🙂 wtedy są jeszcze fajniejsze
A dobrze się smażą? 😉
Oczywiście ser dodatkowo zlepia pozostałe składniki.Są pyszne.
To następnym razem wypróbuję 🙂
szczerze to i tak nie można robić za dużych bo przy obracaniu potrafią się pokruszyć mimo tego sera ale takie na wielkość małej kobiecej dłoni są ok 🙂