Placki z cukinii i marchewki

Kosą po patelni
Letnie placuszki z cukinii lub kabaczka jak kto woli. Delikatne żółciutkie i pachnące. Idealna przekąska na upalny dzień bo smakują równie dobrze lekko przestudzone. Polane śmietaną są idealne.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na – Placki z cukinii i marchewki

Potrzebne składniki

  • 1 kg cukinii
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 3 łyżki tartego sera żółtego
  • 1 jajko
  • sól (pieprz)
  • śmietana
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Usuwamy z cukinii gniazda nasienne i obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Marchewkę obieramy i również trzemy na grubych oczkach. Cebulę na małych.
  • Warzywa z jajkiem i serem dokładnie mieszamy. Jak warzywa puszczą dużo soku to dodajemy mąkę.
  • Doprawiamy i smażymy na oleju na zloty kolor z obu stron formując niewielkie placuszki.
  • Podajemy ze śmietaną.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placki z cukinii i marchewki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
6 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Okiem Blondynki by McBlondi

Placki z cukinii i marchewki robię bardzo często, ale jeszcze nigdy nie dodawałam do nich żółtego sera 😉 Muszę koniecznie spróbować takiej wersji! 🙂

Kosą po patelni

szczerze to zmienia smak i radzę dodać jakiś wyraźny w smaku ser 🙂 wtedy są jeszcze fajniejsze

Okiem Blondynki by McBlondi

A dobrze się smażą? 😉

Karol Kosiński

Oczywiście ser dodatkowo zlepia pozostałe składniki.Są pyszne.

Okiem Blondynki by McBlondi

To następnym razem wypróbuję 🙂

Kosą po patelni

szczerze to i tak nie można robić za dużych bo przy obracaniu potrafią się pokruszyć mimo tego sera ale takie na wielkość małej kobiecej dłoni są ok 🙂