sobota, 12 sierpnia 2017

Zupa krem z cukinii i pomidorów

Sezon na świeże warzywa trwa, więc nie mogłam się powstrzymać od wrzucenia przepisu na jedną z moich ulubionych zup. Krem z cukinii można podawać z grzankami, paluchami czosnkowymi lub świeżym chlebem z chrupiącą skórką. Przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, więc każdy z Was poradzi sobie z jego wykonaniem.




Składniki
  • 2 małe cebule 
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cukinia (kabaczek)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • ok. 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1 łyżka maggi
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 ml śmietany do zup w temperaturze pokojowej

Przygotowanie

Pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek podsmażamy na oliwie. Cukinię obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Całość zalewamy bulionem tak, aby był na tym samym poziomie co warzywa. Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy i gotujemy do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Następnie zupę miksujemy na gładki krem. Śmietanę mieszamy z mąką i 2 chochelkami zupy tak, aby nie powstały grudki. Ciągle mieszając zupę powoli, cienkim strumieniem dolewamy śmietanę z mąką. Krem powinien się zagęścić.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz