» Przepisy » Przepisy według głównych składników » Ogórki » Ogórki kanapkowe na ostro do słoika

Ogórki kanapkowe na ostro do słoika


  
1 5 5 15
2017-08-08
ok. 30 minut
bardzo łatwe
Porcje: 6 słoików 1/2 litra
Kuchnia europejska
Ogórki kanapkowe na ostro do słoika

Nie ma to jak własne ogórki w słoikach. Takie ogórki są przepyszne i doprawione tak, jak lubisz. No i wiesz, co się w nich znajduje. W takich domowych ogórkach na pewno nie znajdzie się polepszacz smaku czy konserwant. Krótko mówiąc, ogórki w słoikach to samo zdrowie :)

Jeżeli lubisz robić przetwory, zwłaszcza te z ogórków, ten przepis na pewno Ci się spodoba. To sprawdzony i prosty przepis na ogórki kanapkowe na ostro do słoika. W słoikach ogórki jednak nie są same. Towarzyszą im paski żółtej i czerwonej papryki oraz chili, które dodają tej tytułowej ostrości. W słoikach znajdziesz także czosnek i przyprawy, które wprost ogórki uwielbiają :)

Takie słoiki z ogórkami na ostro możesz wcinać z kanapkami już po kilku dniach. Możesz je też zapasteryzować i schować głęboko w spiżarni, żeby cieszyć się ich smakiem w czasie zimy.

Ogórki piętrzą się teraz na straganach, więc warto skorzystać i robić pyszne domowe przetwory. Te ogórki kanapkowe na ostro z kilku powodów będą super na początek sezonu przetworowego. Po pierwsze, przepis jest bardzo prosty. Po drugie, przygotowanie takich ogórków kanapkowych na ostro do słoika wcale nie zajmuje wiele czasu. Po trzecie, nawet jeżeli dopiero w tym roku będziesz robić swoje pierwsze przetwory, z tym przepisem poradzisz sobie na piątkę z plusem :)

To jak będzie? Sprawdzisz ten przepis na ogórki kanapkowe na ostro do słoika? :)


Składniki na ogórki kanapkowe na ostro do słoika

2 kg ogórków gruntowych
1/2 l wody (2 szklanki)
2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki octu (ok. 375 ml)
2 papryczki chili
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 główka czosnku
2 łyżki soli
1 łyżka curry
1 łyżeczka białej gorczycy
1 łyżeczka czarnej gorczycy
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
6 liści laurowych
kilka gałązek koperku

Przygotowanie dania ogórki kanapkowe na ostro do słoika

...

  1. Ogórki dokładnie umyj i osusz. Pokrój wzdłuż na plasterki o jednakowej grubości (ok. 3-4 mm). Papryki czerwoną i żółtą oraz chili pokrój w cienkie paski. Czosnek obierz i podziel na ząbki.
  2. Plastry ogórków układaj ścisło w słoikach. Przekładaj je paskami kolorowych papryk i chili. Dodaj czosnek, gałązki koperku i liście laurowe
  3. Do garnka przelej wodę. Dodaj ocet, cukier, sól i oba rodzaje gorczyc, curry, pieprz kolorowy i ziele angielskie. Zagotuj.
  4. Gorącą zalewę przelej do słoików z ogórkami. Dobrze zakręć słoiki. Odstaw do góry dnem.


Rada: Słoiki z ogórkami kanapkowymi na ostro możesz zapasteryzować. W dużym garnku podgrzej wodę tak, aby jej temperatura była zbliżona do temperatury słoików. Dno garnka wyłóż ściereczką. Wstaw słoiki i zagotuj. Zostaw na 10 minut. Ostrożnie wyjmij słoiki, odwróć je do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.




Ogórki kanapkowe na ostro do słoika
 - etap 1

Rewelacyjne, super, pyszne, niesamowite... tak można określić te ogórki kanapkowe na ostro do słoika. To super dodatek do śniadania czy kolacji. No i najlepszy, bo domowy :)



Zdjęcia i pomysł Kamila Dąbrowska

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Ogórki kanapkowe na ostro do słoika - komentarze

beaate
beaate
30.07.2019 12:01
Są bardzo smaczne, polecam!
~vento
~vento
30.08.2018 07:27
Po jakim czasie można dokonać konsumpcji? :)
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
31.08.2018 11:06
Hej Vento :) Są dobre już po kilku dniach :)
katelove
katelove
8.08.2018 18:59
Cześć, mieszkam w Gruzji mam dostęp do octu winnego lub tradycyjnego 70%. Jakie dobrać proporcje przy 70% do zalewy? Pozdrawiam
~Ania, MniamMniam.pl
~Ania, MniamMniam.pl
13.08.2018 15:33
Katelove - Czy na pewno chodzi o ocet 70%? :)
~ulla73
~ulla73
18.07.2018 18:04
Witam,czy papryczki chilli można zastąpić np papryczka chili w proszku? Jeżeli tak to ile tej papryki.
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
20.07.2018 09:46
Hej Ulla :) Proponuję jednak znaleźć w warzywniaku papryczki chilli :)
~Gość
~Gość
18.07.2018 11:21
Super zapytanie czy jest możliwość zamówienia książki z ciastami
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
20.07.2018 09:47
Hej Gościu :) Nie wydałem jeszcze książki z przepisami na ciasta :)
~Gość
~Gość
10.08.2017 17:57
Czy pieprz w ziarenkach ? I nie dodaje się w ogóle soli?
~Ania, MniamMniam.pl
~Ania, MniamMniam.pl
11.08.2017 11:28
Gościu - w tym przepisie dodaje się pieprz kolorowy w ziarnach, ale możesz go zamienić na pieprz czarny. 2 łyżki soli dodaje się razem z innymi składnikami do zalewy. Uśmiechy łap :)
~Magda
~Magda
8.08.2017 21:32
Piszesz 1 i 1/2szkl octu... w nawiasie ok 750ml... to chyba nie to samo ;) To ile tego octu bo chciałabym je zrobić?
~Ania, MniamMniam.pl
~Ania, MniamMniam.pl
10.08.2017 11:32
Magda - dziękujemy za informację :) Do ogórków należy przygotować 1 i 1/2 szklanki octu, czyli 375 ml. Uśmiechy łap :)