CHŁODNIK Z GRZANKAMI Z CHLEBA RAZOWEGO

SKŁADNIKI:

  • 500 ml jogurtu naturalnego 
  • 1 maślanka
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 6 średnich buraków 
  • 2 zielone ogórki 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebulka
  • 2 kawałki chleba razowego
  • oliwa
  • 0.5 pęczka koperku
  • sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE: 
Umyte i obrane buraczki zetrzeć na tarce (duże oczka), podsmażyć z cebulką i czosnkiem na maśle przez ok 5-10 minut.
W garnku wymieszać jogurt z maślanką, dodać przestudzone buraczki, starte ogórki, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Jajka ugotować, chleb pokroić w kawałki, skropić oliwą i piec w piekarniku do momentu zarumienienia.
Podawać schłodzony z jajkiem, koperkiem i grzankami.























Komentarze

Popularne posty