DIY,  kulinaria

Przepis na 3 ziołowo-owocowe WODY SMAKOWE

Jestem typowym Bykiem, a raczej typową Jaszczurką – uwielbiam leniuchować, wylegiwać się na słońcu, wygrzewać, wręcz roztapiać, dlatego cały rok czekam na LATO, a po kryjomu marzę o przeprowadzce do podzwrotnikowego kraju. Nie powinnam narzekać, bo CZERWIEC na razie nas rozpieszcza, jest cudownie ciepło!

Dlatego chcę się podzielić z każdą miłośniczką ciepła, zdrowia i pyszności PRZEPISAMI NA 3 ZIOŁOWO-OWOCOWE WODY SMAKOWE.
Dziewczyny, nie kupujcie niezdrowych gotowców, kiedy możecie zrobić same coś dużo lepszego.

WODA O SMAKU SZAŁWII I CYTRYNY

POTRZEBNE:
1. Świeże gałązki szałwii.
2. Połówka cytryny.
3. Lód (opcjonalnie).

SZAŁWIA ma wiele właściwości leczniczych, a smak cierpko słodki. Regularne picie naparu z szałwii normalizuje trawienie i usuwa skutki niestrawności. Ze względu na grzybo i bakteriobójcze działanie oraz jej właściwości przeciwzapalne, roślina ta określana jest często mianem naturalnego antybiotyku.

PRZYGOTOWANIE:
1. Świeże gałązki szałwii płukamy pod bieżącą wodą.
2. Większą część zaparzamy pod przykryciem przez 10-15 minut, następnie studzimy.
3. Do dzbanka/szklanki wkrajany sparzoną cytrynę. Jeśli któraś z Was nie lubi gorzkawego smaku skórki cytryny, proponuję ją obrać, bo po jakimś czasie smak wody zacznie się zmieniać.
4. Wsypujemy lód (opcjonalnie).
5. Wrzucamy resztę szałwii jaka nam została (dla ozdoby).
6. Zalewamy całość ostudzonym naparem.

WODA O SMAKU MELISY I TRUSKAWKI

POTRZEBNE:
1. Świeże gałązki melisy.
2. Kilka truskawek.
3. Lód (opcjonalnie).

MELISA to chyba jedno z najpopularniejszych ziół na sen i uspokojenie. Działa tonizująco na układ nerwowy, dlatego jest zalecana w bólach głowy oraz zespole przewlekłego zmęczenia. Ma działanie rozkurczające, które jest wykorzystywane w przypadku bólów menstruacyjnych oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Melisę piłam bardzo często na początku ciąży, to jedno z ziół całkowicie bezpiecznych w tym okresie.

PRZYGOTOWANIE:
1. Świeże gałązki melisy płukamy pod bieżącą wodą.
2. Większą część zaparzamy pod przykryciem przez 10-15 minut, następnie studzimy.
3. Do dzbanka/szklanki wkrajany opłukane i odszypułkowane truskawki.
4. Wsypujemy lód (opcjonalnie).
5. Wrzucamy resztę melisy jaka nam została (dla ozdoby).
6. Zalewamy całość ostudzonym naparem.

WODA O SMAKU MIĘTY I POMARAŃCZY

POTRZEBNE:
1. Świeże gałązki mięty.
2. Połówka pomarańczy.
3. Lód (opcjonalnie).

MIĘTA polecana jest przede wszystkim w dolegliwościach układu pokarmowego, zwłaszcza bólu brzucha, wzdęciach i braku łaknienia. Bardzo lubię miętę za jej świeży, lekko kwaśny smak i często dodaję ją do wody. W tym momencie jedną doniczkę z miętą mam na parapecie w kuchni, drugą na balkonie.

PRZYGOTOWANIE:
1. Świeże gałązki mięty płukamy pod bieżącą wodą.
2. Większą część zaparzamy pod przykryciem przez 10-15 minut, następnie studzimy.
3. Do dzbanka/szklanki wkrajany sparzoną pomarańczę.
4. Wsypujemy lód (opcjonalnie).
5. Wrzucamy resztę mięty jaka nam została (dla ozdoby).
6. Zalewamy całość ostudzonym naparem.

Uwielbiam zioła za ich smak i działanie. Przez całą ciążę byłam jednak bardzo ostrożna. Odstawiłam swoje ulubione na rzecz tych bezpieczniejszych, jak melisa, mięta czy pokrzywa. Teraz już prawie na finiszu marzę o GOJNIKU.

Lubicie zioła? Jakie macie swoje ulubione?

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *