2017/07/30

Kuskus z papryką, cukinią i kukurydzą w pomidorach

Taki letni, niedzielny obiad powstał w kwadrans. Można go przygotować dzień wcześniej, a wtedy smak będzie jeszcze lepszy. Kuskus już kiedyś pisałam, można zalać zimną wodą z kranu, posolić i poczekać 5 minut. W tym czasie warzywa będą się spokojnie dusić. Bardzo lubię mrozić takie potrawki, gdy tylko mam ochotę wyciągać i w kilka chwil gotowe. Oczywiście danie można wzbogacić, dodając drobiowe mięso lub inne, które zostało nam np. z obiadu. Bardzo dobrze smakują takie warzywa z makaronem, który "lubi" sosy czyli z pewnością spaghetti i rurki czyli penne. 

Zamiast kuskusu można użyć innej, ulubionej kaszy takiej jak bulgur, kasza jaglana, kasza gryczana lub jęczmienna. Myślę, że miłośnicy ryżu także się ucieszą, nie próbowałam połączenia z ryżem, ale z pewnością smakuje doskonale, już nigdy nie sięgniecie po gotowe warzywa w sosie ze słoika!




Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach / 2 duże porcje lub 4 małe

Składniki:

  • 200 g kaszy kuskus
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 dużej cukinii
  • 1/3 puszki z kukurydzy
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g pomidorów w całości z puszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
  • sól do smaku


Przygotowanie:


  • Kuskus przesypujemy do miski.
  • Solimy i zalewamy zimną wodą.
  • Czekamy 5 minut i rozdrabniamy kaszę widelcem.
  • Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i białych błonek.
  • Czosnek obieramy.
  • Paprykę, czosnek i cukinię kroimy w dużą kostkę.
  • W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  • Obsmażamy czosnek z cukinią i papryką.
  • Dodajemy słodką wędzoną paprykę w proszku.
  • Gdy warzywa nabiorą ładnego koloru wędzonej papryki, dodajemy pomidory z puszki.
  • Dusimy na najmniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  • Na sam koniec dodajemy odsączoną kukurydzę, ostrą paprykę w proszku, suszone oregano oraz czarnuszkę.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Warzywa podajemy na kaszy kuskus.
  • Warto posypać warzywa posiekaną natką z pietruszki lub świeżą miętą lub tymiankiem,
  • Danie smakuje jeszcze lepiej na kolejny dzień.
  • Moja rada: polecam wymieszanie kaszy kuskus z warzywami i włożenie na kilka chwil, aby danie schłoziło się, to idealna sałatka czy obiad na tropikalne upały.
  • Można zamrozić.


2 komentarze:

  1. bardzo, bardzo smakowicie sie prezentuje! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapewniam, że smakuje doskonale, na ciepło i na zimno, w sam raz na upały!

      Usuń