ORIENTALNE KASZOTTO Z MIĘSEM MIELONYM I CUKINIĄ

SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 duże marchewki
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki vegety natur
  • 1 szklanka wody
  • przyprawy (wędzona papryka słodka, curry, sól z imbirem i trawą cytrynową, mieszanka przypraw do kuchni tajskiej-Kotanyi)
PRZYGOTOWANIE:Mięso przyprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i sosem sojowym.
Odstawić do lodówki na 30 minut.
Czosnek i cebulkę podsmażyć na oliwie, dodać zamarynowane mięso i podsmażyć.
Odstawić do ostygnięcia.
Na tej samej patelni podsmażyć obraną marchew i cukinię.
Do szklanki ciepłej wody dodać vegetę i zalać warzywa, poddusić ok 15 minut (kontrolować miękkość, marchewka powinna być delikatnie chrupka, cukinia natomiast miękka).
Kaszę ugotować we wrzącej osolonej wodzie.
Kiedy warzywa będą idealne odlać wywar i dodać do nich mięso oraz kaszę.
Wszystko doprawić resztą przypraw, według uznania i stopnia ostrości.



Komentarze

Popularne posty