ORIENTALNE KASZOTTO Z MIĘSEM MIELONYM I CUKINIĄ
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 2 duże marchewki
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 1 średnia cukinia
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki vegety natur
- 1 szklanka wody
- przyprawy (wędzona papryka słodka, curry, sól z imbirem i trawą cytrynową, mieszanka przypraw do kuchni tajskiej-Kotanyi)
PRZYGOTOWANIE:Mięso przyprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i sosem sojowym.
Odstawić do lodówki na 30 minut.
Czosnek i cebulkę podsmażyć na oliwie, dodać zamarynowane mięso i podsmażyć.
Odstawić do ostygnięcia.
Na tej samej patelni podsmażyć obraną marchew i cukinię.
Do szklanki ciepłej wody dodać vegetę i zalać warzywa, poddusić ok 15 minut (kontrolować miękkość, marchewka powinna być delikatnie chrupka, cukinia natomiast miękka).
Kaszę ugotować we wrzącej osolonej wodzie.
Kiedy warzywa będą idealne odlać wywar i dodać do nich mięso oraz kaszę.
Wszystko doprawić resztą przypraw, według uznania i stopnia ostrości.
Odstawić do lodówki na 30 minut.
Czosnek i cebulkę podsmażyć na oliwie, dodać zamarynowane mięso i podsmażyć.
Odstawić do ostygnięcia.
Na tej samej patelni podsmażyć obraną marchew i cukinię.
Do szklanki ciepłej wody dodać vegetę i zalać warzywa, poddusić ok 15 minut (kontrolować miękkość, marchewka powinna być delikatnie chrupka, cukinia natomiast miękka).
Kaszę ugotować we wrzącej osolonej wodzie.
Kiedy warzywa będą idealne odlać wywar i dodać do nich mięso oraz kaszę.
Wszystko doprawić resztą przypraw, według uznania i stopnia ostrości.
Komentarze
Prześlij komentarz