Salsa pomidorowa

przez Kardamonowy

Salsa pomidorowa to kolejne cudo z ostatniego grilla. Miliony tryliardów witamin i taaaki smak! Z salsą miałam już styczność, będąc z Moną na warsztatach z kuchni meksykańskiej, więc nie była mi jakoś szczególnie obca (salsa znaczy). Nie dość, że uwielbiam tego typu smaki, to jeszcze mogę stać godzinami przy krojeniu produktów w kostkę. Taka bania. Korzystajcie z sezonu na warzywa, lepszego momentu nie będzie. W pierwszej wersji mojej salsy miało nie być ogórków. Napatoczyły się jednak dwa, więc je wkroiłam. Możecie je pominąć. 



Składniki:
2 pomidory
2 ogórki gruntowe
1 czerwona cebula
1 świeża chili (lub więcej)
1 ząbek czosnku 
pół pęczka natki pietruszki
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy extra virgin
sól
pieprz  

Pomidory, ogórki, chili i cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich rozdrobniony czosnek, poszatkowaną natkę, sok z cytryny, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Podobne przepisy:
Salsa z mango i granatem
Salsa z ogórków kiszonych
Salsa z pomidorów z puszki

4 komentarze

Justyna 4 sierpnia, 2017 - 11:19 am

Można powiedzieć szybko łatwo i smacznie. Najlepsze połączenie

Odpowiedz
Lena 4 sierpnia, 2017 - 11:19 am

wspaniały dodatek do wielu dań 🙂

Odpowiedz
Monika 4 sierpnia, 2017 - 11:21 am

Zdecydowanie :).

Odpowiedz
Monika 4 sierpnia, 2017 - 11:22 am

Tak, tak :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności