Zupa grzybowa z wędzoną kiełbasą

Sezon grzybowy ruszył na całego, więc mam dla Was zupę grzybową. Nie jest to jednak tradycyjna grzybówka bo z kiełbasą wędzoną, ziemniakami i warzywami, podana ze szczypiorkiem. Jest to ulubiona zupa mojego męża i często pojawia się u nas nie tylko w sezonie grzybowym. W zimie przygotowują ją z grzybów suszonych, które wcześniej moczę w wodzie przez całą noc. Następnego dnia podgotowuję je w tej wodzie, w której się moczyły przez około 30 min., a później dopiero smażę z cebulką. Zupka jest naprawdę pyszna - pachnąca grzybami i wędzonką. Koniecznie ją spróbujcie 😊 

Składniki:
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 litry bulionu
  • ok. 200 g grzybów
  • 200-250 g kiełbasy wędzonej
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku 
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • liść laurowy, ziele angielskie
Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie i gotujemy około 15 min.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby oczyszczamy, myjemy, osuszamy i większe kroimy na pół a mniejsze pozostawiamy w całości. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do wywaru. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy grzyby, przyprawiamy pieprzem, solą i smażymy do momentu odparowania wody z grzybów. Grzyby z cebulą przekładamy do wywaru i gotujemy około 30 min. aż będą miękkie. Jeżeli jest konieczność przyprawiamy pieprzem lub/i solą. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na końcu do zupy dodajemy posiekany szczypiorek.





Komentarze

  1. Przydałabyś mi się w kuchni haha:D a poza tym to wygląda smaczniutko i połączenie wędzonej kiełbasy mniami! Jutro robię drugie podejście do grybobrania, tym razem w innym lesie i mam nadzieję że zrobię gar sosiku grzybowego, trzymaj kciuki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia! A zupkę naprawdę polecam :)
      P.S. Jak będziesz mieszkała w Gdyni to będziemy mieć do siebie już nie tak daleko :D

      Usuń
  2. Pyszna zupka :) Bardzo takie lubię :) Wpraszam się do Ciebie na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam grzybowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. takiej wersji jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam zupy grzybowej, narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezwykły aromat musi mieć ta zupa :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny