lipca 25, 2017

Sałatka z pieczoną marchewką i młodym jarmużem



Składniki:
(ilości na samą sałatkę nie podaję, weź tyle ile uważasz, że potrzebujesz zjeść)
  • młoda marchewka
  • młody jarmuż
  • świeży tymianek cytrynowy (lub zwykły)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • łuskane orzechy włoskie
  • małe czerwone cebulki
Sos orzechowy
  • 1/2 szkl. oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kremowego masła orzechowego
  • sól i pieprz


Marchewki dokładnie umyj gąbeczką (nie obieraj). Każdą przetnij wzdłuż na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posól i popieprz, polej oliwą i posyp tymiankiem. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 30 minut.
W tym czasie przygotuj sos orzechowy. Połowę oliwy zmiksuj z masłem orzechowym, sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. Pozostałe 1/4 szkl. oliwy wlewaj powolutku cały czas miksując. Sos gotowy, posmakuj czy potrzeba doprawić.
Orzechy włoskie zrumień na suchej mocno rozgrzanej patelni.

Na talerzu układaj liście młodego jarmużu, na nim pieczone marchewki oraz krążki czerwonej cebuli. Posyp prażonymi orzechami i polej sosem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz