Leczo z cukinią
Cukiniowy sezon trwa w najlepsze. Wydaje się, że jeszcze długo będę Was męczyć przepisami z jej dodatkiem. Dzisiaj na scenie występuje leczo wraz z cukinią:) U mnie rodzinka lubi takie ostre jednogarnki, więc na obiad jak znalazł.
Składniki:
2 cebule
3 kawałki kiełbasy
3 papryki ( ja akurat dałam dwie czerwone, 1 zieloną)
2 średnie cukinie ( lub 1 duża)
5 świeżych pomidorów
sól
pieprz
papryka słodka w proszku
chilli w proszku
olej roślinny
Przygotowanie:
2. Dodajemy pokrojoną w półtalarki kiełbasę. Chwilkę podsmażamy.
3. Do garnka z kiełbasą i cebulą dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię ( ja nie obieram ze skórki) oraz pokrojoną również w kostkę paprykę.
4. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pokrojone w kostkę wrzucamy do garnka.
5. Dodajemy przyprawy wg uznania ( ja dzisiaj zrobiłam wersję ostrą tzn. duuużo chilli). Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż cukinia będzie miękka a pomidory całkiem się rozpadną.
Można podawać z ryżem lub chlebem. Ja wybrałam wersje solo.
Hasta Luego:)
Komentarze
Prześlij komentarz